Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Koronasta nuhakuumeeksi?

Koronaepidemia /-pandemia on puhuttanut paljon. Joukko asiantuntijoita ja asiantuntijana itseään pitäviä sekä hallintovaikuttajia on ollut kilpaa äänessä, kannanottojen juoni risteillyt sinne tänne. Media on sitten valikoinut ketä tietäjää milloinkin suosii.

Kohtalalaisen yksimielisiä ollaan siitä, että korona on tullut jäädäkseen, mutta ”laimenee” maailmalla kiertäessään niin ettei sitten enää eroa tavallisista arkisista hengitystievirusinfektioista.

Verrattuna noihin tavallisiin arkisiin korona on osoittautunut herkemmin tartuttavaksi, salamannopeasti leviäväksi, hyvin runsaasti mutautuvaksi ja rokotettujakin leviämistienä käyttäväksi – vaikkakaan ei merkittävästi sairastuta rokotettuja.

Koska koko väestö rokotetut mukaan lukien toimii viljelyalustana vireästi mutautuvalla viruksella, on vain ajan kysymys milloin ilmaantuu variantti joka sekä tartuttaa että tappaa. Klassinen epidemiologian perussääntö on että vain huono loinen tappaa isäntänsä koska samalla menee elättäjä. Koronaloinen ei äkkiä ruuan puutteeseen menehdy, kun ulottuvilla on monta miljardia keuhkoparia eikä evoluutiolla siten ole valintapainetta karsia tappavia mutaatioita.

Jos tappavaa varianttia ei ilmaannu huomenna, niin ensi viikolla, ensi kuussa tai myöhemmin.

Toivon kipinää on vielä siinä, että samalla viruksen antigeenirakenne muuttuisi helpommin ajantasaisella rokotuksella tavoitettavaksi. Nuhakuumeena riittävät vanhat tutut.

Klassinen epidemiologian perus- sääntö on että vain huono loinen tappaa isäntänsä.