Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Voisiko Nurmijärvelle perustaa ensisuojan asunnottomille?

Asunnottomia on Suomessa valitettavasti tuhansia. Meillä on myös piiloasunnottomuutta, joka ei päälle päin näy.

Asunnottomia on jokaisesta ikäryhmistä nuorista vanhempiin, ja asunnottomuuden syy ei todella ole, että he ovat pohjalla olevia ns. puliveivareita. Asunnottomaksi voi jäädä muustakin syystä kuin päihteiden vuoksi. Suurin huoli on, että vankilasta vapautuvat saavat talveksi katon ja suojan.

Meitä lähin asunnottomien ensisuoja on Hyvinkäällä Toimarissa. Hyvinkäällä on myös Toimarin lisänä Mäntylä, joka tarjoaa asunnottomille päihteettömänä mahdollisuuden majoitukseen, jos siellä on tilaa. Nurmijärvi kai ostaa palveluita asunnottomille lähikunnista, mutta kuulin eräältä nykyään asunnottomalta, että heitä ei huolittu Toimariin, koska majoitus on lähinnä hyvinkääläisille.

Meillä on silti Nurmijärvellä asunnottomuutta ja etenkin piiloasunnottomuutta, vaikka minä en tiedä tilastolukuja. Aina ei kuitenkaan suojaa löydy, ja lähin ensisuoja on Hyvinkäällä.

Monellakaan asunnottomalla ei ole aina varoja lähteä Hyvinkään ensisuojaan ja putkaa taas kuormittaa myös, tietysti yksilöllistä tarve, mutta olisiko Nurmijärvellä saumaa perustaa asunnottomille vaikka alkuun kaksikymmentäpaikkainenkin ensisuoja jonnekin, minne on helppo ja matala kynnys tulla?

Ehdotan Kirkonkylää tai Rajamäkeä. Tämä mielipide voi ravisuttaa, koska jotkut voivat pitää asunnottomia riesana, eikä heitä haluta ainakaan naapuriin. Asunnottomille pitäisi myös tarjota mahdollisuus peseytyä ja kuntalaiset voisivat lahjoittaa vaatteita ja vaikka olisi aamupuuro kun sieltä taas lähtee.

Asunnottomille siis ensisuoja ja helpot kulkuyhteydet olisi oltava. Rajamäellä olisi tyhjiä tiloja esimerkiksi vanha S-market tila. Tilaan voisi tulla myös päihteetön päiväkeskus, vaikka pieni kahvio tai pikku kirppis kohtuu- ja vähävaraisille paikka viettää aikaa. Tämä minun ehdotukseni vanhan ässän tiloihin tai jokin muu rakennus hyvien yhteyksien päässä lähellä linja-autoasemaa.

Mutta herättääkö se liikaa pelkoa viereisille yrittäjille tai alueelle, että siihen tulisi ensisuoja? Toki Klaukkalaan voisi sopia oma juttunsa asunnottomille.

Meillähän oli myös korona-aika ja on edelleen. Miten kunta edistää asunnottomien tilannetta, jos pitäisi esimerkiksi eristyksissä olla, jos on koronatartunta?

Luulen, että monella olisi joku idea siitä, mitä tyhjille liiketiloille Rajamäen keskustassa voisi tehdä. Tässä minun ehdotus. Tsemppiä ystävät (asunnottomat) ja lämpimiä terveisiä ja hyvää kevättä kuntaan ja kaikille.