Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Itsehän valitsitte asuinpaikkanne

Tuttavani soitteli vuosia sitten erääseen lähikuntaan jostain ongelmasta. Hän oli hiljattain muuttanut paikkakunnalle. Viranhaltijalla oli huono päivä, sillä hän tokaisi jotain siihen tyyliin, että itsehän olette asuinpaikkanne valinneet. Asia ei sillä kertaa edennyt, mutta sai onneksi myöhemmin onnellisen päätöksen.

Itsekin törmäsin vastaavanlaiseen kommenttiin aikoja sitten, kun oli ongelmia katkeilevien sähköjen kanssa. Mitäs asutte siellä haja-asutusalueella?

Niin, itsehän me useimmat olemme asuinpaikkamme valinneet, vaikka monesti siihen on myös sattumalla merkitystä.

Nurmijärvi on luultavasti tehnyt viisaan päätöksen pysyä maaseutupaikkakuntana, eikä ole havitellut kaupunki-statusta. Täällä kerrostaloasukkaillakin on ennemmin maaseutumainen kuin kaupunkimainen olotila.

Mikä saa ihmisen kotiutumaan ja juurtumaan jollekin paikkakunnalle? Osalla se sujuu helposti, sillä muuton jälkeen he lähtevät mukaan yhteisiin rientoihin ja harrastuksiin sekä tutustuvat muihin samanikäisiin esimerkiksi lastensa kautta.

Kaikille tämä ei ole luontevaa. Osa on varmasti päätynyt Nurmijärvelle puolivahingossa.

Ehkä polte omasta rivitalopihasta tai omakotitalosta on ajanut tänne, mutta on ollut vaikea hahmottaa minne oikein on muuttamassa. Aina ei ole edes mahdollista etukäteen tajuta mitä tarkoittaa asua maaseudulla, jossa kaupat, koulut ja päiväkodit voivat olla kaukana ja bussit kulkevat vain muutaman kerran päivässä, jos ollenkaan. Oma auto on ehkä pakko hankkia, vaikka ei haluaisikaan.

Shokin jälkeen osa tokenee vähitellen ja kotiutuu. Osa palaa takaisin kaupunkiin tai omille juurilleen.

Olipa syy muuttaa Nurmijärvelle mikä tahansa, voi vain toivoa, että mahdollisimman moni juurtuu tänne. Silloin voi hyvillä mielin sanoa, että itsehän olen valinnut asuinpaikkani ja olen siitä ylpeä.

Kirjoittaja on Etelä-Suomen Median toimittaja