Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Osaan lukea – olen siis onnekas

Kuluvalla viikolla on vietetty Lukuviikkoa teemalla Lukemalla parempi maailma. Teemaan on liitetty muun muassa kysymys lukemisen merkityksestä demokratian toteutumisessa. Entä koronan vaikutus maailman lukutaitotilanteeseen?

Vaikka maailmassa on koko ajan vähemmän täysin lukutaidottomia ihmisiä, arviolta joka seitsemäs aikuinen ei osaa lukea. Lukutaidottomuus jakautuu maailmassa epätasaisesti – lähes puolet maailman lukutaidottomista asuu Etelä- ja Länsi-Aasiassa, kerrotaan Lukukeskuksen tiedotteessa.

Tiedotteessa kerrotaan myös, että ennen koronapandemiaa noin 90 prosenttia peruskouluikäisistä lapsista oli vähintäänkin kirjoilla koulussa ja noin 20 miljoonan lapsen lukutaidon odotettiin paranevan. Pandemian takia 168 miljoonaa lasta jäi kuitenkin pois koulusta. Lukutaidottomuus koskee myös Eurooppaa, jossa arviolta 73 miljoonalla aikuisella on heikko lukutaito, suomalaisista aikuisista 11 prosentilla.

Olen siis onnekas. Minulle lukutaito on itsestäänselvyys. Naisena sen tarpeellisuus olisi monessa maassa asetettu kyseenalaiseksi. Lähelläni on myös aina ollut ihmisiä, jotka arvostavat lukemista.

Moni asia elämässäni on tullut ja mennyt – kirjat ovat jääneet. Ne ovat olleet osa arkeani 5-vuotiaasta asti, jolloin sain käteeni lapsille tarkoitetun vaaleanpunaisen kirjastokortin. Silloin sain myös luvan kävellä yksin kirjastoon, kivuta entisen pankkitalon korkeat portaat kirjojen maailmaan. Onnekkaana olen myös syntynyt loistavan kirjastolaitoksen maahan.

Tässä lehdessä minulla on ilo esitellä Nurmijärven pääkirjaston peruskorjausta. Kun kirjasto syksyllä avaa ovensa, luvassa on paitsi kilometrin verran kirjoja myös kokoontumistila, tapahtumatila, tilaa nuorille ja lukurauhaa kaipaaville.

Välitän teille vielä kirjastolaisten terveiset: Toivottavasti asiakkaat ottavat uuden uljaan kirjaston omakseen.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten toimittaja