Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Paremman arjen ilmiö on toivottu tavoite

Nurmijärven kunnanvaltuusto vahvisti kunnan uuden strategian, jonka tunnuksena on Nurmijärvi - Paremman arjen ilmiö. Paremman arjen ilmiössä on enemmän potkua ja tavoitetta kuin aikaisemmassa pelkässä Ilmiö-sloganissa. Parempaa arkeahan me odotamme kunnan meille tarjoavan.

Strategiaa laadittaessa kuultiin kuntalaisia sekä suoraan että edustajiensa välityksellä. Kuntalaiskuulemisissa ja valtuustoseminaareissa lähdetään liikkeille perusteiden etsimisestä, rakennetaan ”pitkästä tavarasta”, eikä valmiista osista. Tavallisia päätöksiä tehtäessä saatetaan toimia päinvastoin: perustelut kyllä löytyvät, kun tiedetään, mitä mieltä ollaan.

Valtuusto aloittaa kuntastrategian laatimisen yleensä valtuustoseminaareista. Ne ovat valtuutetun työn kohokohtia.

Yön yli seminaari kauempana on tehokkaampi kuin ilta kotivaltuustosalissa. Pidemmässä mallissa on istuntojen välissä aikaa käydä vapaata keskustelua, jossa voi syntyä enemmän tuloksia kuin kokouspenkissä istuen. Virallisissa kokouksissa näkökulmat kummasti kapenevat.

Strategia antaa yksittäisille päätöksen yhteisen suunnan.

Strategiasta päättäminen ja resurssien jakaminen sen toteuttamiseen on luottamushenkilöiden keskeinen tehtävä, virkahenkilöt vastaavat operatiivisesta johtamisesta. Näinhän sen pitäisi mennä, vaikka nuo usein sekoittuvatkin.

Sanotaan, että ”piru asuu yksityiskohdissa”. Niinpä moni hyvä hanke on kaatunut detaljeihin, kun muutoksia vastaan löytyy aina riittävästi kannatusta. Kuuluisasta isosta kuvasta saatetaan olla yhtä mieltä, mutta kun soveltavien päätösten aika koittaa, mielet muuttuvat kalkkiviivoilla.

Jotkut saattavat pitää strategioiden sorvaamista turhana touhuna.

”Strategiamapit vain pölyttyvät hyllyssä”, kuulee sanottavan. Oikeaa päättämistä on kriitikoiden mielestä yksittäisten asioiden ratkaiseminen.

Olen eri mieltä. Strategiassa katsotaan vähän pidemmälle, linjataan tulevaisuuden ratkaisuja ja viranhaltijoiden valmistelua. Strategia antaa yksittäisille päätöksen yhteisen suunnan. Se on luottamushenkilöiden tehtävä.

Toinen asia on, että jälkeenpäin tilanteet ja mielipiteet voivat muuttua, mutta seminaareissa tapahtunut yhteinen työ on sinänsä hyödyllisiä.

Kirjoittaja on nurmijärveläinen ex-toimittaja ja kuntapäättäjä (kok).