Toimittajalta Katkeruuden kannen alla

Katkeruus on kaunan kantamista ja kateutta toista kohtaan, aiheesta tai ilman. Katkeruus ei hyödytä ketään, mutta tuo itselle negatiivisen mielentilan ja turhaa negatiivista energiaa.

Johtava perheneuvoja ja pari- ja seksuaaliterapeutti Heli Pruuki sanoo, että katkeruus vääristää näkökulman.

– Katkeruus on sielun syöpä. Se tuhoaa ihmistä sisältä, ja siksi sen kierteeseen ei kannata jäädä jumiin, Pruuki sanoo Kodin Kuvalehden tekemässä haastattelussa.

Katkeruus on tunne, joka on tullut tutuksi myös itselleni – ikävä kyllä. Nuorempana ajattelin, että kun olen 25-vuotias, olen tässä ja tässä pisteessä elämässäni. Ennen kuin täytän 30 olen saanut aikaiseksi näin ja näin paljon. Kun asiat eivät menekään omien suunnitelmien mukaan voi mieleen hiipiä negatiivisia ajatuksia. Ei toki aina, olen myös tyytyväinen siihen, mihin suuntaan elämä on minua vienyt. Tietyt asiat olisi kuitenkin halunnut saavuttaa jo, tai ainakin lähivuosien aikana.

Yksi esimerkki on äitiys. Olen aina halunnut nuorena äidiksi. Haaveissani sain kolme lasta 25–30-vuotiaana. Täytän tänä vuonna 27. Nyt haaveilen edes yhdestä lapsesta ennen pyöreitä. Kaveripiirissäni olen ollut aina ”se, joka tulee ensimmäisenä äidiksi”, koska olen puhunut asiasta niin pitkään.

Totuin olemaan yksin ajatusteni kanssa, mutta viimeisen vuoden aikana yhä useampi ystäväni on alkanut puhua vauvoista. Ollessani sinkku huomasin tämän ärsyttävän minua, koska ”minunhan piti olla meistä ensimmäinen”. Somessa suuri osa tutuistani on tällä hetkellä raskaana. Huomaan vältteleväni heidän julkaisujaan, jotta itselle ei tule katkera olo toisen onnesta. Ajoittain huomaan ajattelevani, että miksi tuo saa lapsen, eihän hän edes sovi äidiksi. Sitten kaduttaa, että ajattelin niin.

Katkeruus nostaa päätään, kun toisilla on jotain mitä itse haluaa, muttei tiedä saako. Katkeruuden kannen alla piilottelevat tunteet, jotka sattuvat. Ne saavat olon avuttomaksi ja heikoksi. Vihassa on voimaa, surussa ja pettymyksen tunteessa ei.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten toimittaja

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut