Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Jaksaa, jaksaa

Ilmastokriisi, koronapandemia, Ukrainan sota.

Mielen toivo ja ehjät unet – missä ne ovat? Yhteinen elämä ei ollutkaan hallittavissa. Elämänpakosta tulee välimatkaa olemisen iloon. Kaikki liittyy nyt kaikkeen. On tullut selväksi: liitymme tiiviisti toisiimme. Auttaessamme Ukrainaa on suostuttava maksamaan enemmän bensapumpulla ja ruokaostoksilla, turvetta on poltettava, suostuttava tuulimyllyjen rakentamiseen, valtion otettava velkaa sota-aseisiin, metsiä hakattava enemmän.

Väistämättä tilanteen osalliset eivät siis ole pelkästään ukrainalaiset tai petetyt venäläiset. Me kaikki olemme jo mukana sodassa. Ovi taloudelliseen haavoittumiseen, niukkuuteen, mielenmaiseman kummituksiin, painajaismaisiin muistoihin menneestä on auki. Niin kutsuttu kansallinen tarina palaa talvisodan aikaiseen sotatarinaan. Ihmiselämän ainutlaatuisuus ja arvokkuus on monelta suunnalta uhattuna.

Janoamme jatkuvasti elämäämme merkitystä, johonkin kuulumista, identiteettiä. Monia uhkaa nyt esimerkiksi niukkuuden häpeä, pään sisäisen identiteetistä luopuminen, kokemus toivon tavoittamattomuudesta ja näistä johtuvat pakomatkat. Nyt ne on kohdattava, että elämä pysyisi arvokkaana.

Pääsiäisaikana, perimätiedon mukaan, uuden heräämisen juhlana, valon häivähdys on mitä juhlitaan. Minun pääsiäiseni on peräisin kertomuksesta ylösnousemuksesta: Kristus nousi kuolleista, kuolemallaan kuoleman voitti. Nyt sen kokemuksen siivittämänä jatkan: kohta nousee mahla koivuun, jossa mikä lienee lintu päästää riemuäänen merkiksi: talvi on ohi.

Mariupolin tankkien repimät asfaltit alkavat kasvaa pian kesäkukkaa. Kansallinen tarina muuttuu. Kunhan yhdessä jaksamme jatkaa arvokkaan ja ainutlaatuisen ihmiselämän puolustamista. Tätä se nyt on. Ihmisen tehtävä on rakkauden ja oikeuden sisäistämistä ja toteuttamista omassa ja muiden elämässä, ja monella tasolla.