Kolumni Nuorten mielenterveysongelmat otettava vakavasti

Nuorten mielenterveysongelmat ovat viime vuosina olleet otsikoissa ja puhuttaneet paljon. Mielenterveysongelmista oireilevien hoitoon pääseminen on pitkittynyt. Pelkäänpä että tätä menoa mielenterveysongelmista voi tulla jopa kansantauti. Suurin osa psyykkisistä sairauksista havaitaan etenkin nuoruuden eri ikävaiheissa.

Apua tulisi olla saatavilla myös koulun ulkopuolella.

Uskon kuitenkin, että monella on hyvä mahdollisuus parantua, varsinkin jos apua on saatavilla oikeaan aikaan. Hoitamalla lapset ja nuoret hyvin jo varhaisessa vaiheessa, tällöin ennaltaehkäistään mahdollisia isompia ongelmia. Mielestäni kouluille pitäisi antaa lisäresursseja, jotta he voivat panostaa siihen mitä he voivat tarjota mielenterveysongelmista kärsiville nuorille koulussa. Sen lisäksi apua tulisi olla saatavilla myös koulun ulkopuolella, jotta nuorilla olisi mahdollisimman helppoa saada apua. Ikävä kyllä koulut suhtautuvat tähän vaihtelevasti. On kouluja, joissa opettajat ovat hankkineet psykiatrian osaamista ollakseen tukena, kun vuorostaan on niitä kouluja, jotka karkeasti sanottuna kehottavat vain menemään kuraattorille. Tietysti koulujen ensisijainen tehtävä on kouluttaa oppilaita. Mutta jos mielenterveysongelmia ei oteta huomioon kouluissa kysynkin: “Onko mahdollista, että mielenterveysongelmista kärsivä nuori on tällöin kykeneväinen työelämään, puhumattakaan ura nousuun, jos muut yksityiselämän asiat tuottavat tuskaa?”

Suurin osa aikuisiän mielenterveysongelmista puhkeavat juuri nuoressa iässä. Siksi kehotan vanhempia olemaan tarkkana nuoren käytöksen osalta. Murrosiässä on normaalia käyttäytyä ajoittain huonosti, olla ärtynyt, levoton sekä tuntea masentuneisuutta ja alakuloisuutta, mutta jos alakuloisuuden ja masennuksen tunteet tuntuvat kestävän pitkään kannattaa hyvin matalalla kynnyksellä ottaa nuoren kanssa asia pöydälle. Haluan vielä muistuttaa nuoria, että me nuoret olemme kaikki samassa veneessä tämän pandemia-ajan jälkeen, joten vertaistuki ja vuorovaikutus toistemme kanssa on itse kullekin äärimmäisen tärkeää. Näin pidämme huolen, ettei sosiaaliset taitomme katoa. Olemme täällä toisiamme varten!

Kirjoittaja on Nurmijärven nuorisovaltuuston puheenjohtaja.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut