Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lapsella on oikeus uskonnonvapauteen

Nurmijärven seurakunta järjesti pääsiäisen alla ainakin nelosluokkalaisille pääsiäiskulkueen ja houkutteli lapsia osallistumaan uskonnolliseen pääsiäisohjelmaan järjestämällä paikalle maksullisen kioskin.

Lain mukaan jokaisella lapsella on oikeus uskonnonvapauteen ja oikeus myös olla osallistumatta tunnustukselliseen toimintaan koulussa ja koulun toiminnan on oltava maksutonta. Tämä ei tainnut ihan toteutua. Kirkon toimesta koululaisille järjestettiin ohjelmaa kirkolla, jolle vaihtoehtona koululle järjestettiin opetusta luokassa pääsiäisaiheesta. Osallistumisesta kulkueeseen kysyttiin vain et-opiskelijoilta ja muut lapset oli tarkoitus lain vastaisesti pakottaa harjoittamaan uskontoa ilman vanhempien lupaa. Kysymyksen sävy sai ajattelemaan sen esitettävän niin, että jos on pakko koululle järjestetään ohjelmaa, mutta voisitteko joustaa ja antaa luvan lapsille lähteä mukaan. Koululta kuitenkin onneksi herättiin asiaan ja lähetettiin uusi kysely kaikille, asiasta olevan ohjeistuksen vastainen edelleen sekin. Koululle jäävät oppilaat jäivät edelleen ilman sekä retkeä, että mahdollisuutta ostaa karkkia, käytännössä oppitunnille, kun toisilla lapsilla oli täysin toisenlainen ohjelma retken ja karkkien kanssa. Lain mukaan tunnustuksettoman ohjelman tulee olla mahdollisimman samankaltaista. Mitä samankaltaista on oppitunnissa ja retkessä kioskille? Kumman itse valitsisit, jos olisit 10v?

Näiden retkien on jatkossa oltava lain mukaisia ja lapset on oletusarvoisesti ohjeistuksen mukaan ohjattava tunnustuksettomaan ohjelmaan. Kotoa tulee kysyä, kumpaan ohjelmaan lapsi osallistuu, kerrottava molempien ohjelmien sisältö ja näiden on oltava mahdollisimman tasa-arvoisia keskenään. Ohjeet tästä on helposti löydettävissä netissä ihan jokaisen tutustua. Jos koululle ei voida järjestää buffettia, ei sitä voida järjestää kirkollekaan. Kirkon toimintaan voidaan koulun ohjelmassa neutraalisti tutustua, se kuuluu yleissivistykseen, mutta tunnustuksellinen uskonnon opettaminen totuutena koulupäivän aikana ei ole nykypäivää.