Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Faktat työkaluiksi Keusoten päätöksenteossa

Maaliskuun lopussa julkaistun kirjoitukseni seurauksena sain muutaman puhelinsoiton, joissa ihmeteltiin, että jutustani puuttui vielä jotain? Totta. Koska lukijatkin kiinnittivät huomiota tähän lyhennettyyn versioon, kerron mikä jäi puuttumaan: Miten voidaan saada toteutuneet faktat Keusoten tähänastisesta toiminnasta esiin hyvinvointialueen tulevien päätösten perustaksi. Onhan suuri osa nykyisistä päättäjistäkin uusia.

Ensinnäkin: Johdon valinta avoimen hakumenettelyn perusteella! Hyvinvointialue on ihan uusi organisaatiomuoto monessakin mielessä. Keskusteltuani Pohjois-Karjalan Siunsoten valtuuston puheenjohtajan kanssa hän kertoi, että sielläkin yritettiin nimetä entinen johto jatkamaan! Siunsoten valtuusto torppasi tehdyn ehdotuksen selvällä kahden kolmasosan enemmistöllä.

Hyvinvointialue on uusi organisaatio eikä kuntayhtymäjohdon aikaisempi toiminta nauttinut valtuuston luottamusta. Tämä perustui Siunsoten henkilöstön mitattuun vahvaan epäluottamukseen, jonka sanomalehti Karjalainen toi heti julki. Johtajavirkojen auki julistamisen kannalla ovat myös kaikki eri ministeriöiden virkamiehet ja asiantuntijat.

Nyt tulen siihen, mikä jäi edellisestä jutustani pois. Mistä saadaan mitatut faktat kuluvan vuoden aikana tehtävien päätösten pohjaksi? Auditoinnista: ulkopuolinen liikkeenjohdon ammattilaistaho kartoittaa ja selvittää perusteellisesti lähtötilanteen Keusoten aloittaessa kuntayhtymänä 2019: mitä näiden vuosien aikana on tapahtunut eri palvelusektoreilla, yritysjohdon toiminnassa ja päätöksentekoelimissä sekä ennen kaikkea millä perusteilla, siihen asti mikä on tilanne juuri tällä hetkellä.

Tietoa on olemassa runsaasti, mitattavia ja tilastollisia faktoja sekä kerättyjä kokemuksia hyödynnettäväksi nyt hyvinvointialueena. Jos jo tiedossa olevia faktoja ei koota ja analysoida ei pystytä saamaan aikaan vaaditussa ajassa jotain kestävästi parempaa verrattuna tämän päivän tilanteeseen.

Nykytila ei suinkaan ole hyvä. Auditoinnilla koottu tieto tuo esille missä on onnistuttu ja missä menty pieleen sekä ennen kaikkea miksi. Kuntayhtymien tulokset yhdessä palvelevat Suomessa jo olemassa olleita entisiä noin 5–6 vertailukelpoista sote-kuntayhtymää ja mikä parasta nämä tiedot auttavat myös lähtötilanteessa olevia uusia hyvinvointialueita välttämään pahimpia virheitä muiden todellisia kokemuksia hyödyntäen.

Kuntaliittokin on vasta aloittamassa kokemustiedon kartoitusta laajempaan käyttöön. Aika vaan on äärimmäisen tiukalla kun kuvioitten pitäisi olla valmiita ensi vuoden alkuun mennessä!