Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tapio Vehkan kolumni Byrokratian taivasta vai perheiden tukea

Me kaikki tarvitsemme lasten, nuorten ja perheiden tueksi luotuja palveluita. Niitähän riittää alkaen joidenkin maailman parhaaksikin ylistämästä neuvolalaitoksesta perheneuvontaan saakka koko elämän kirjon kattaen. Ylipäätään palvelut ovat laadukkaita ja työntekijät ammattitaitoisia ja motivoituneita. Mutta kaikki ei ole siltikään kohdallaan. Lukemattomat perheet ovat kokeneet avuttomuutta ja voimattomuutta – kuin Ilmari Kiannon lastut lainehilla- yrittäessään saada heille kuuluvia palveluja ja törmätessään tavan takaa kuin läpipääsemättömään muuriin. Avuttomuuden tunne on täysin perusteltua. Palvelujärjestelmä on kokonaisuutena pirstaleinen. Sen osat eivät osaa tehdä yhteistyötä keskenään niin kuin pitäisi, sitä ei ole luotu ihmisten ehdoilla vaan byrokratia edellä. Moni ihminen yksinkertaisesti turhautuu ja uupuu sen sokkeloissa.

Ei tilanne suinkaan ole jäänyt päättäjiltäkään huomiotta. Jo edellisen hallituksen aikana pantiin alulle lapsi- ja perhepalvelujen muutosohjelma. Palvelujen hajanaisuuden ja asiakkaiden kohtaamisen aiheuttamien ongelmien korjaamiseksi asetettiin tavoite, että kaikki palvelut nivottaisiin yhtenäiseksi lapsi - ja perhelähtöiseksi kokonaisuudeksi. Muutosohjelmaa jatketaan nykyisen hallituksen toimesta niin, että muutosohjelman mukaisesti lasten ja perheiden varhainen tuki aiotaan turvata osana tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelmaa. Mutta jo pelkkä tutustuminen muutosohjelmaan liittyvään tekstipaljouteen herättää epäilyksiä. Tämä teksti on paikoin senkaltaista hallinnollista mongerrusta, että asian sisältöön perehtynyt lukijakin joutuu äimistelemään, mistä tässä oikein puhutaan. Samalla herää epäilys, että muutosten toteuttaminen ehdotetuilla tavoilla pikemminkin lisää byrokraattisia muureja kuin poistaa vanhoja. Tulee myös ihmetelleeksi, miksi näin tärkeää muutosta ollaan viemässä läpi niin niukan julkisuuden saattelemana. Eikö juuri nyt olisi aika asian perusteelliselle käsittelylle laajemminkin. Perheet elävät tänä päivänä monenlaisten paineiden puristuksessa. Siksi yhteiskunnan tarjoamat tuet ovat tärkeitä ja siksi niiden on oltava saatavilla ihmisläheisesti. Perhepalveluja ei saa organisoida byrokratian taivaaksi vaan ihmisiä aidosti arvostavaksi ja palvelevaksi kokonaisuudeksi. Toivoisin kovasti olevani väärässä, mutta näillä näkymin ei kovin valoisalta näytä.

Kirjoittaja on nurmijärveläinen vapaa kirjoittaja.