Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kulttuuri ehyen yhteisön perusta

Aleksis Kiven kuolemasta tulee 31. joulukuuta 2022 kuluneeksi 150 vuotta. Nurmijärven ja Tuusulan kunnat järjestävät yhteistyössä Aleksis Kiven kuoleman merkkivuoden, jonka teemoja ovat mielen hyvinvointi ja mielenterveyden edistäminen. Tehtävänä on haastaa kuntalaiset rakentamaan aktiivisesti omaa hyvinvointiaan erityisesti taiteen ja kulttuurin avulla.

Ihmisille on ominaista halu kuulua ryhmään ja tuntea yhteenkuuluvuutta muiden kanssa. Ihminen määrittelee itsensä ryhmän kautta. Onnistuneet kokemukset ryhmässä vaikuttavat positiivisesti ihmisen elämään. Historian kulussa ryhmän ulkopuolelle jäämistä on pidetty yhtenä ankarimmista rangaistuksista. Yksin jäämisen ja yksinäisyyden seuraukset ovat mittavat niin yksilölle kuin koko yhteisölle. Me ihmiset tarvitsemme tunteen siitä, että olemme osa yhteisöä. Osallisuus, vahva ja jatkuva yhteys ihmisten välillä luo luottamusta ja näin jopa oma asuinpaikka kokee positiivista nostetta.

Meillä Nurmijärvellä on tuotettu paljon laadukkaita ja yhteisöllisyyttä tukevia tapahtumia. Kunnan oma kulttuuritarjonta sekä Musiikkiopiston, Tanssiopiston ja Nurmijärvi-opiston tarjonta antaa erinomaisen mahdollisuuden kuntalaisille kokea osallisuutta ja yhteisöllisyyttä. Osallistumalla näihin kulttuurin, taiteen ja liikunnan tapahtumiin tuetaan myös näitä paikallisia toimijoita.

Niin ruumiin kuin hengen kulttuurin myönteistä vaikutusta ja merkitystä kuntalaisten hyvinvointiin ei voi väheksyä. Niillä on merkittävä tehtävä ihmisen yhteisöllisyyden tukena ja ylläpitäjänä. Ne luovat erilaisille ihmisille edellytyksiä pysyä mukana elämän menossa. Musiikki voi myös toimia yhteyden rakentajana silloin, kun ihmisellä on vakavia vajeita vuorovaikutuksessa. Laadukas ja monipuolinen kulttuuritarjonta on kunnalle myös merkittävä imago- ja vetovoimatekijä.

Nyt koronan helpottaessa otettaan on meidän kaikkien mahdollista taas nauttia laajasti kulttuuritarjonnasta. Tämän päivän yhteiskunta tarvitsee aitoa, kasvotusten tapahtuvaa sosiaalista kanssakäymistä. Niin ruumiin kuin hengenkin kulttuuri edistävät yhteisöllisyyttä ja merkityksellisempää, mielen hyvinvointia edistävää kuntaelämää.

Kulttuuri arvoineen; taide, musiikki ja liikunta ovat arvokkaan elämän ja ehyen yhteisön peruspilari. Minkä puolesta me sitten taistelemme? Näin totesi II maailmansodan pyörteissä Winston Churchill peräänkuuluttaen yhteiskuntaa, jossa sivistyksellä ja taiteella on sitova rooli. Rakennetaan mekin kulttuurin myötä Nurmijärveä – paremman arjen ilmiöksi.