Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Joskus tuntuu, että viljelijää pidetään vain välttämättömänä pahana

Joka kevät kun aurinko luo lämmittäviä ensi säteitä, viljelijät suuntaavat katseet tulevaan kasvukauteen.

Vuosi toisen jälkeen uskotaan että tänä vuonna onnistutaan kun tehdään kaikki niin hyvin kuin osataan ja saadaan hyvä sekä laadukas sato. Tänä keväänä kaikki on toisin, usko omaan työhön on hiipumassa.

Korona, Ukrainan sota, pilviin nousseet tuotantopanosten ja energian hinnat ovat nostaneet tuotantokustannukset kestämättömälle tasolle kun samaan aikaan maidon, naudan- ,sian- ja broilerinlihan ja kananmunien tuottajahinnat laahaavat kaukana perässä siitä mitä ne todellisuudessa pitäisivät olla.

Viljan hinta on sentään korjaantunut, mutta se ei viljelijää lohduta, kun laarit ovat tyhjät viime syksyn heikon sadon jälkeen.

Vapun aaton aattona lyötiin taas yksi naula lisää viljelijän arkkuun kun lannoitekonserni Yara ilmoitti osavuosikatsauksessaan tuloksen kolmikertaistuneen viime vuoden vastaavaan. Meille viljelijöille on kerrottu että lannoitteiden hinnan nousu johtuu maakaasun hinnan noususta. Kesko ilmoitti jälleen huipputuloksesta. Valio ilmoitti 6,1% liikevaihdon kasvusta. Teollisuus, pankit, kaupat ym. puhuvat kauniisti vastuullisuudesta, mitä se heidän mielestä sitten on? Miksi se joka tekee eniten saa vähiten?

Ajatellaan vaikka maidon tietä ennen kuin se on ihmisten ruokapöydässä. Vasikka syntyy ja sitä kasvatetaan ,ruokitaan ja hoidetaan kaksi vuotta ennen kuin se tuottaa tippaakaan maitoa. Mutta kustannukset juoksevat koko ajan.

Tuon kahden vuoden jälkeen toivottavasti vasikasta on kasvanut lehmä ja se alkaa tuottaa maitoa. Maito myydään meijeriin. Tuottajalle maksetaan tällä hetkellä noin 0.40 euroa/litra ja kaupassa maito maksaa n. 0,80 -1,80 euroa/litra. Tuotetuilla litroilla maksetaan yllämainittuja kustannuksia. Maksetaan veroja ja lainoja, korjataan ja rakennetaan. Ja eletään elämää, viljelijät ovat tavallisia ihmisiä joilla on samat kotitalouden kulut kuin muillakin.

Joskus tuntuu, että elintarviketeollisuus ja muut siihen liittyvät alat pitävät viljelijää vain välttämättömänä pahana. Mutta jos Suomessa ajetaan maatalous alas, samalla kaatuu meijereitä, teurastamoja, leipomoita, rehutehtaita, kuljetusliikkeitä ym. Maatalous työllistää 300 000 ihmistä.

Mitä tulee maataloustukiin, se on myös kuluttajatukea joka vain kiertää viljelijän kautta, jotta elintarvikkeet olisivat kohtuuhintaisia. Kaikissa EU maissa maksetaan näitä tukia. Me viljelijät emme haluaisi tukia, vaan oikean tuotteista hinnan. Halvan ruuan ja halpuutamisen aika on ohi!

Ja kun vielä muistamme sen tosiseikan, että viljelijä on aina sään armoilla. Vaikka teet asiat kuinka hyvin ,mutta jos käy kuten viime kesä-heinäkuussa, oli sateetonta ja kuumaa, sato oli olematon.

Lähiviikkoina maantiellä on traktoreita ja muuta viljelykalustoa,koettakaa kestää kanssaihmiset, emme ole siellä kiusaa tekemässä, vaan siksi että sinäkin saisit syödä ensi talvena suomalaista ruokaa.