Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Uudet yksityistieavustusten myöntämisehdot loukkaavat yhdenvertaisuusperiaatetta

Kunnanhallitus hyväksyi kokouksessaan 9.5.2022 yksityistieavustusten uudet myöntämisehdot. Kyseisissä ehdoissa on useita valuvirheitä, sekä yhdenvertaisuutta ja tiekuntien itsemääräämisoikeutta räikeästi loukkaavia kohtia (Vrt. Yhdenvertaisuuslaki 1325/2014, 5 §)

Nurmijärven kunta johti yksityisteille joukkoliikennettä tehdessään Nurmijärven Linja Oy:n (NL) kanssa käyttöoikeussopimuksen vuonna 2018. Käyttöoikeussopimus astui voimaan samana päivänä 1.1.2019 kuin uusi yksityistielaki (YTL). Uuden YTL:n tullessa voimaan kunta aloitti lainvastaisesti perustellun päätöksen perusteella vanhojen kunnossapitosopimusten ”irtisanomiset” ja kunnanvaltuusto päätti yksityisteiden avustusehdoista 22.4.2020. Näissä avustusehdoissa ei otettu huomioon mm. joukkoliikenteen kunnossapitokustannuksia lisäävää vaikutusta.

Uusi YTL lisäsi tiekuntien itsenäisyyttä ja se perustuu hyötyjä maksaa -periaatteeseen. YTL määrittelee, että kaikkien tietä käyttävien on lähtökohtaisesti maksettava tien käytöstä. Tiekunnan ulkopuolinen kuljettaminen ja säännöllinen kulkeminen on lisäksi luvanvaraista, kunta ei ole pyytänyt lupia.

Nurmijärven Kirkkotie määräsi lain mukaisesti käyttömaksun NL:lle. Kunta reagoi tähän nostamalla kanteen tiekuntaa vastaan ja lisäämällä ehtoja kehityksen alla olevaan avustusmalliin. Kunnan ja NL:n kanteissa on kerrottu etukäteen tulevasta kiellosta, vaikka sitä ei ole esitetty toimielimille, eikä päätetty. Kun toimme kunnan tietoon, että kielto olisi yksityistielain vastainen, muutti kunta käyttömaksun ”kieltopykälää” nykyiseen muotoonsa, joka on edelleen kokonaisuutena lainvastainen.

Kyseinen ehto loukkaa yhdenvertaisuusperiaatetta, kunta tekee yksityisteiden osakkaista joukkoliikenteen maksajia. Nykyisillä tiedoilla laskettuna julkisen liikenteen avustus 10 % tukisi tiekuntia 280 €/km/a. Kirkkotielle tämä tekisi 1960 €/a. MML ohjeistuksen mukaan kustannusrasitus on moninkertainen. Uudet avustusehdot mahdollistaisivat kunnan vähentämään korkeamman summan, kuin millä itse avustaa yksityistietä, jolloin kunta ei maksaisi avustuksia Kirkkotielle. Avustusehdot eivät rajoita takaisinperintää summaan, joka on ko. rasitteen lisäavustus. Kyseinen ehto lisää edelleen eriarvoisuutta ja on yhdenvertaisuusperiaatteen vastainen. Kirkkotie on yksityistieasiassa käyttänyt vain lain suomia muutoksenhakuoikeuksia ja tulemmekin koeponnistamaan uudet avustusehdot tarvittaessa hallinto-oikeudessa.