Päätoimittajalta Hymypatsaastakin riidellään – Suomessa ei kestetä sitä, että jollakin menee paremmin kuin muilla

Tänä keväänä julkisuudessa on käyty kriittistä keskustelua Hymypatsas-perinteestä. Joissain kouluissa Hymypatsaiden jakamisesta on luovuttu kokonaan, koska palkitsemisen koetaan suosivan yhdenlaisia oppilaita ja syrjivän toisia.

Nurmijärven Uutiset kysyi viime viikolla verkkokyselyssä, mitä Hymypatsaista ajatellaan Nurmijärvellä. Äänet menivät hyvin tasan; niukka enemmistö kuitenkin kannatti Hymypatsas-perinteen jatkamista.

Patsasperinteen puolustajat kokivat, että patsaiden jakaminen kannustaa lapsia hyvään käytökseen. Kritisoijat puolestaan kokivat, että Hymypatsaiden jakaminen on vastoin tasa-arvoista yhteiskuntaa. Jotkut väittivät patsasperinteen olevan jopa ”traumaattinen kokemus”.

Iloitseminen toisten puolesta on tärkeä kansalaishyve.

Keskustelu Hymypatsaista kertoo suomalaisesta kulttuurista. Kukaan ei saisi erottua ja tasavertaisuus on mahtiarvo, vaikka se tarkoittaisi tasapäistämistä. Tiukka tasa-arvoisuuden vaatimus voi johtaa muiden menestyksen kampittamiseen ja vähättelyyn. Ja onhan jokainen joissakin asioissa taitavampi kuin joku toinen.

Suomalaisesta tasapäistämisen ilmiöstä ovat puhuneet monet Suomesta Amerikkaan muuttaneet. USA:an muuttanut stand up -koomikko Ismo Leikola vertailee elämäkertakirjassaan Suo, kuokka ja Hollywood, miten Suomessa ei kukaan saisi tuntea olevansa huonompi kuin toiset, ettei kenellekään vain tulisi paha mieli: ”Jos ja kun joku sitten poikkeaa normista ja erottuu liikaa edukseen, hänet otetaan maalitauluksi ja häntä tuomitaan ja syyllistetään - jotta hänelle tulisi mahdollisimman paha mieli. Tämän seurauksena paha olo leviää ja siitä kärsii koko kansa.”

Suomessa ei kestetä sitä, että jollakin menee paremmin kuin muilla. Meidän on vaikea olla iloisia ja kannustavia, jos joku nousee kyvyillään kuuluisaksi tai alkaa bisnesideallaan tienata hyvin. Kannustuksen ja aidon myötäilon sijaan moni suhtautuu toisten menestykseen kateellisesti ja vähättelevästi.

Miten paljon enemmän saisimmekaan kansakuntana aikaiseksi, jos emme näkisi muiden onnistumisia uhkana itselle, vaan pikemminkin saisimme inspiraatiota muiden menestyksestä.

Hymypatsaiden jakamisen toivoisi jatkuvan kannustavana perinteenä. Jo lapsena on hyvä harjoitella käsittelemään pettymyksiä ja iloitsemaan muiden tunnustuksista.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut