Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Mikä on Jukolan alueen tulevaisuus?

Palojoen kylän ja Nurmijärven Kirkonkylän välisessä maastossa sijaitsevan historiallisen Jukolan alueen tulevaisuus on hämärän peitossa. Anneaanko sen ajan kuluessa, suojelusta huolimatta, siirtyä muistojen joukkoon vai kunnostetaanko se ja luodaan Jukolasta alueesta ja rakennuksista kiinnostava ja aina ajankohtainen kotiseutumuseoalue, johon käydään kauempaakin tutustumassa.

Nykytilanteessa, jossa ei tehdä mitään, muhii kulttuuriskandaali, joka pilaisi Nurmijärven maineen kulttuuripitäjänä. Nojaahan tämä maine hyvin yksiselitteisesti Aleksis Kiveen ja hänen teoksiinsa, Nummisuutariin ja Seitsemään veljekseen.

Taaborin vuori on nyt yksittäinen hieno Aleksis Kiven mainetta ja kunniaa ylläpitävä kohde Nurmijärvellä. Jukolan alueesta voidaan epäilemättä muodostaa toinen mielenkiintoinen ja antoisa käyntikohde Aleksis Kivestä ja myös laajemmin historiasta kiinnostuneille.

Jukolan alueen kunnostaminen ja käyttöönotto on nykynurmijärveläisten kansallisvelvollisuus, joka meidän pitää ehdottomasti tehdä.

Mitä sitten voitaisi ja pitäisi tehdä?

Rakennusten kunnostaminen on välttämätöntä ja toivottavaa sekä Suojeluviranomaisten ja Aleksis Kiven muiston vaalimisen kannalta. Vapaaehtoisen työvoiman saatavuudesta ja toimivuudesta saatiin positiivisia kokemuksia, kun Jukolan aittojen katot uusittiin.

Rakennusten kunnostamisessa on vapaaehtoisen työvoiman käyttö mahdollinen ja merkittävä voimavara, joka ehdottomasti pitää ottaa huomioon ja käyttää hyväksi.

Nurmijärven kunnan yhteys Aleksis Kiven seuraan on kiinteä, onhan kunnanjohtaja Outi Mäkelä Aleksis Kiven seuran hallituksen jäsen.

Rakennukset pitää kunnostaa sellaiseen kuntoon, että ne säilyvät ja kävijät, paikkakuntalaiset ja turistit voivat niissä käydä ja tutustua esille asetettuun esineistöön. Esineistö pitää luonnollisesti asettaa omaan ympäristöönsä. Esimerkiksi riihen esineistön pitää sanallisten ja kuvallisten esitysten avulla kertoa kävijöille, kuinka viljojen puinti riihessä aikoinaan tapahtui.

Historiallisia esineitä on jo nykyisin kunnankin tiloissa odottamassa pääsyään aitoon ympäristöön ja myös kuntalaisilla on kätköissään runsaasti esineitä, jotka he voivat tuoda nähtäväksi Jukolan alueelle avattuun uuteen kotiseutumuseoon.

Männistön muorin mökki on siirrettävä 3-tien takaa jonnekin lähemmäksi, ehkä jonnekin nykyisen navetan läheisyyteen.

Navetta täytyy ainakin osittain purkaa. Osia siitä voidaan mahdollisesti käyttää hyväksi kotiseutumuseon kahvilan rakentamisessa. Kahvila on tärkeä pelkästään jo kävijöiden virkistäytymisen kannalta.