Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Toivoa korona-ajan nuorille

Viime lauantai oli erityinen päivä lukionsa päättäneille nuorille. Nurmijärvellä heitä oli tasan 200. Nurmijärven lukiosta valmistui 104 uutta ylioppilasta ja Arkadian yhteislukiosta 96. Nurmijärvelle saatiin loppuviikosta vielä ilouutisia, kun STT:n lukiovertailu kertoi, että Nurmijärven lukio sijoittui valtakunnallisessa suurten lukioiden vertailussa kuudenneksi. Tämä on hieno saavutus ja osoitus, miten suurten kaupunkien ulkopuolella voi olla laadukasta opetusta ja laadukkaita opiskelijoita.

Nyt valmistuneilla ylioppilailla on takanaan poikkeuksellinen lukioaika. Sukupolvet ennen heitä ovat saaneet nauttia vapaasta ja huolettomasta lukioajasta kavereineen, illanistujaisineen, vanhojentansseineen ja penkkareineen. Nyt valmistuneet ylioppilaat suorittivat ison osan lukioajastaan kotoa käsin etänä. Myös monilla ammattiin valmistuneilla on takanaan poikkeukselliset opiskeluvuodet. Etäopiskelulla voi kyllä saada opintopisteet kasaan, mutta opiskelijaelämää kotona läppärin äärellä istuminen ei korvaa.

Nuoruus mielletään ystävyyden ja parisuhteen etsinnän ajaksi. Viimeisen parin vuoden aikana tuhannet suomalaisnuoret ovat joutuneet koronan vuoksi eristäytymään kotiinsa, potemaan yksinäisyyttä ja epävarmuutta ilman lähiopetuksen ja kavereiden tukea.

Onneksi nuoruus ei kuitenkaan pääty ylioppilaskirjoituksiin.

Kaiken lisäksi monta nuorta huolestuttaa, jos hän ei saa haluamaansa opiskelupaikkaa ensimmäisellä yrittämisellä.

Onneksi nuoruus ei kuitenkaan pääty ylioppilaskirjoituksiin. Tuoreilla ylioppilailla ja ammattiin valmistuneilla on edessään vielä runsaasti aikaa elää vapaata ja huoletonta nuoruutta.

Lukio- ja opiskeluvuodet saattavat muutenkin näyttäytyä vuosien jälkeen aivan uudessa valossa. Muistan itsekin elävästi pettymyksen, kun lukion jälkeen jäin varasijalle tavoittelemastani yliopistopaikasta. Hetkellisesti maailman tuntui romahtavan.

Nyt parinkymmenen vuoden jälkeen olen kiitollinen, että silloinen unelmapaikkani jäi saamatta. Elämällä oli muuta tarjottavaa. Mikä on yhdellä hetkellä pettymys voi osoittautua tulevina vuosina elämän viisaaksi käsikirjoitukseksi.

Tuore ylioppilas tai ammattiin valmistunut, älä kanna huolta tulevaisuudestasi. Elämällä on sinulle vielä paljon tarjottavanaan!