Markku Jalavan kolumni MM-kiekkoilijat kokosivat kansan yhteen

Jääkiekon neljä maailmanmestaruutta vuosina 1995–2022 ovat olleet suurimpia suomalaisia juhlia kautta aikojen. Kansa on ensin jännittäneet katsomoissa tai television äärellä, ja mestaruuden tullessa lähteneet liikkeelle tai juhlineet muulla tavalla.

On tavattu torilla ja sosiaalisessa mediassa. Kaikkialla on puhuttu samasta aiheesta. Olemme kohdanneet toisemme hymyssä suin.

Tällaiset juhlat tai suorastaan karnevaalit nostavat mielet kattoon ja antavat toivoa. Sille on tarvetta varsinkin nyt, kun viime aikojen muut tapahtumat ovat vieneet mielen maahan ja herättäneet pelkoa tulevasta.

Totuttu kuva maailmasta on rikkoutunut.

Nurmijärven matkailusivusto ”Visit Nurmijärvi” avattiin juuri kesän kynnyksellä. Sivuilla on paljon nurmijärveläisen yhteisön rakennuspuita.

”Nyt on aika osallistua ja kokoontua yhteen.” Yhteisöllisyys on nurmijärveläisten voimavara, joka vie meitä eteenpäin.

”Nurmijärvellä parasta ovat hieno maaseutu, upea luonto, rikas kulttuurielämä Aleksis Kiven jalanjäljissä, historia ja tapahtumat” kehutaan visiittisivustolla, eikä suotta.

Nurmijärven Kivi-juhlat täyttävät tänä kesänä 70 vuotta. Kivi-juhlien syntyminen vuonna 1953 on esimerkki kulttuurin voimasta. Juhlat syntyivät sodan jälkeen, jolloin Suomessa elettiin monenlaisten vaikeuksien keskellä, mutta vahvasti tulevaisuuteen uskoen. Juhlia oli järjestämässä koko pitäjä.

Silloin elettiin aikaa ennen televisiota, joka myöhemmin kokosi ihmiset saman äärelle. Alussa mainittua MM-finaalia seurasi reilusti yli kolme miljoonaa suomalaista.

Satoja vuosia aikaisemmin kokoonnuttiin nuotion ympärille. 1900-luvulla ennen televisiota järjestettiin paljon juhlia ja käytiin elokuvissa.

Usein urheilusta ja kulttuurista puhuttaessa niitä vähätellään rahaan ja rakentamiseen perustuviin koviin arvoihin verrattuna. Ne kuitenkin pitävät meidät vireessä.

Myös perinteet ovat tärkeitä, mutta ollakseen eläviä niiden on uudistuttava ajan mukana.

Viime vuosina on sanottu siirrytyn individualismin eli yksilökeskeisyyden aikaan. Mielestäni ihminen haluaa kuitenkin olla yhdessä muiden kanssa. Siihen kiekkosankarit tarjosivat hyvän tilaisuuden.

Kirjoittaja on ex-toimittaja ja kuntapoliitikko (kok.).

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut