Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Peukalo pystyssä kesän seikkailuihin

Seison tien poskessa ja odotan innokkaana, kuka on kuskini tällä kertaa. Olen ollut ystäväni kanssa muutaman minuutin vailla kyytiä, kun auto pysähtyy vierellemme ja matka alkaa. Kuulostaa hurjalta, mutta sitä se ei ole.

Liftaajia ei juuri teiden reunoilla näy. Itse olen silti saanut kyydin aina yllättävän nopeasti. Pisimmillään olen odottanut puolisen tuntia, lyhimmillään vajaan minuutin. Normaalisti kyyti tulee kymmenen minuutin sisään.

Olen liftannut kymmenisen kertaa ja oppinut matkan varrella, mitä kannattaa ottaa huomioon ennen tien reunalle menemistä. Kerron nämä aina etukäteen myös matkakumppanilleni.

Olen päässyt kuulemaan tuntemattomien ihmisten tarinoita.

En siis liftaa koskaan yksin, se onkin ensimmäinen sääntö. En myöskään isommalla porukalla, koska silloin kyydin saaminen vaikeutuu. Kahdestaan liftaamalla saa näppärästi kyydin ja on turvallisempi olo.

Toinen tärkeä asia on muistaa, ettei kenenkään kyytiin tarvitse mennä, vaikka auto pysähtyisi kohdalle. Uskon osaavani lukea ihmisestä heti ensimmäisten sekuntien aikana, onko hänellä puhtaat jauhot pussissa ja kannattaako kyytiin mennä.

Näiden lisäksi on hyvä kiinnittää huomiota siihen, missä liftaa. Kannattaa seistä paikalla, johon auto pystyy pysähtymään. Kätevintä on seistä bussipysäkin edessä, jotta autoa ajava voi koukata pysäkille liftarit nähtyään.

Pelkästään peukaloa käyttämällä kyytiä voi joutua odottamaan kauan. Itselläni on aina kyltti, jossa lukee määränpää. Tällöin kuski tietää, mihin haluan ja pystyykö hän auttamaan minua. Liftaamaan lähtiessä otan aina mukaan mustan tussin ja kaivan lähimmästä kartonkiroskiksesta sopivan pahvin palan kylttiä varten.

Kun kaikki edellä mainitut asiat ovat kunnossa, niin ei kun sopivalle paikalle kyltin kanssa ja peukalo pystyyn. Olen saanut liftaamalla hienoja kokemuksia ja päässyt kuulemaan tuntemattomien ihmisten tarinoita omasta elämästään ja sattumuksistaan. On myös hienoa huomata, että saattaa itse olla se ainoa henkilö pitkään aikaan, joka kuuntelee. Liftaajan kyytiin ottavan ei tarvitse viedä kyytiläistään perille saakka, puolimatkankin riittää.

Olen liftannut muun muassa Tuusulasta Helsinkiin, Turusta Paimion kautta Saloon ja takaisin sekä Tuusulasta Riihimäen kautta Hämeenlinnaan ja takaisin. Vielä yksi varoitus, liftaaminen on koukuttavaa puuhaa!