Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Alkuluokkatoiminnan keskiössä on aina lapsi

Nimimerkki ”Lasten puolesta Klaukkala / Espoo” kirjoitti mielipidekirjoituksen Lepsämän koulun Lintumetsän yksikön alkuluokkatoiminnasta (Nurmijärven Uutiset 11.6.2022).

Lepsämän koulun ja Lepsämän päiväkodin yhteinen alkuluokkatoiminta käynnistyi elokuussa 2021. Alkuluokkatoiminnan piirissä on ollut lukuvuonna 2021–2022 yhteensä 162 lasta. Eskareita on ollut alkuluokissa eniten yhteensä 56, ykkösluokkalaisia 53 ja kakkosluokkalaisia 53. Alkuluokkaryhmiä Lepsämässä on ollut yhteensä kuusi. Keskimäärin yhdessä alkuluokassa opiskeli 27 lasta.

Alkuluokkatoimintaa on lukuvuonna 2021–2022 ollut joka päivä kolme tuntia. Tämän lisäksi joka päivä on ollut oman ikäluokan tunteja tai eskaritoimintaa.

Kuusi alkuluokkaa jaettiin lukuvuoden aluksi työpariluokkiin. Yksi keskeinen tavoite työpariluokkien yhteistyössä oli laajentaa lasten sosiaalisia kontakteja oman ryhmän ulkopuolelle. Työpariluokat tekivät myös vahvaa yhteistyötä täydentävän varhaiskasvatuksen aikana. Talven koronarajoitteet kuitenkin osittain katkaisivat yhteistyön työpariluokkien alkuluokkatoiminnan välillä rajoitusten ajaksi.

Laajempi yhteistyö sekä eskareiden että koululaisten koko ikäluokkien välillä jäi erilaisten rajoitusten takia vähäisemmäksi kuin olimme alun perin suunnitelleet. Työpariluokkien yhteistyön kehittäminen ja laajempi koko ikäluokan yhteistyö ovat Lepsämän alkuluokkatoiminnan kehittämiskohteita tulevan lukuvuonna.

Toiminnan keskiössä on aina lapsi. Lasten hyvinvointi on meille kaikista tärkein asia. Tämän eteen teemme töitä päivittäin. Alkuluokkatoiminnan ikäluokattomuus on myös meidän mielestä yksi tämän toiminnan keskeisimmistä tavoitteista. ”Harvat ovat samanikäisiä itsensä kanssa” on meidän toimintaa kuvaava viisas lause. Päiväkodin ja koulun toimintakulttuurien yhteensovittaminen on ollut toinen lukuvuoden isoja tavoitteita. Tässä tavoitteessa edistyttiin lukuvuoden aikana hurjasti.

Lukuvuoden aikana saamamme laajemman palautteen perusteella voimme todeta, että Lepsämän päiväkodin ja koulun ensimmäinen yhteinen alkuluokkavuosi onnistui hyvin. Olemme toivoneet huoltajilta koko vuoden palautetta ja sitä olemme myös saaneet. Pyrimme reagoimaan nopeasti esille nostettuihin asioihin ja korjaamaan niitä lukuvuoden aikana. Toivomme avointa ja suoraa keskustelua kotien, koulun ja päiväkodin välillä myös jatkossa.