Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Entä jos Nurmijärvi olisikin kaupunki?

Nurmijärven Uutiset selvitti pari viikkoa sitten, miksi Nurmijärvi on kunta eikä kaupunki. Asukaslukunsa perusteella Nurmijärvi täyttäisi heittämällä kaupungin kriteerit, onhan kunnassa lähes 45 000 asukasta. Paljon pienemmätkin paikkakunnat käyttävät kaupunki-nimitystä. Esimerkiksi vajaan 9000 asukkaan Karkkila ei ole kunta, vaan kaupunki.

Kaskinen pistää vielä paremmaksi: Kaskisissa asuu vajaa 1300 asukasta ja ihan pokerinaamalla käyttää itsestään kaupunki-nimitystä. Kaskisen kohdalla kaupungista puhuminen kuulostaa kieltämättä vähän koomiselta.

Nurmijärvelläkin kaupungiksi siirtymisestä on käyty keskustelua: Kunnanvaltuustossa asiasta äänestettiin 1980-luvulla, mutta sen jälkeen aihe ei ole noussut päätöksentekoon.

Asukaslukunsa perusteella Nurmijärvi täyttäisi heittämällä kaupungin kriteerit.

Kunnanjohtaja Outi Mäkelä totesi haastattelussamme (11.6.), että Nurmijärven identiteetti on reilusti maalaiskuntalainen.

"Nurmijärvellä on ollut jo pitkään yksituumainen näkemys, että haluamme olla mieluummin suuri kunta kuin pienehkö kaupunki", hän totesi.

Myös Nurmijärvellä asuva konkaripoliitikko, eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) on kritisoinut ylipäätään Suomen liian vahvaa pyrkimystä urbaanisuuteen. Nurmijärven Uutisten viimekesäisessä haastattelussa hän luonnehti, että urbaanisuuden korostamisessa kyse on pyrkimyksestä tavoitella Suomeen jotakin, mitä emme oikeasti ole. "Nurmijärvellä on slogan ylpeästi lande. Se osoittaa, että olemme sinut asian kanssa. Sama ajatustapa pitäisi saada koko Suomeen", hän totesi.

Yleinen mielipide kuntalaistenkin keskuudessa taitaa olla se, ettei Nurmijärven kannata edes havitella kaupungiksi. Nurmijärven Uutisten tekemissä useissa Nurmijärveä koskevissa verkkokyselyissä on korostunut, että Nurmijärven vahvuuksina pidetään juuri maalaismaisuutta. Onhan Nurmijärven naapurissa iso kaupunki, ruuhkainen ja levoton Helsinki monine lieveilmiöineen.

Helsingin vieressä sijaitsevan kunnan etuna onkin juuri levollisuus ja rauhallisuus ja siksi maaseutumaisuuden korostaminen on imagollisestikin järkevää.