Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kaikkea ei kannata keskittää verkkoon

Yhdysvaltalaisprofessori Alan Lyles vieraili touko-kesäkuussa kuuden viikon ajan Keski-Uudellamaalla arvioimassa Keusoten toimintaa. Lyles oli kutsuttu Keusoten vieraaksi arvioimaan Keusoten nykytilaa ja suunnitelmia hyvinvointialueelle siirryttäessä (sivu 12).

Yhtenä kehityskohteena Lyles oli nostanut avoimuuden ja tiedottamisen. Hän korosti, että tiedottamisen tulee olla monikanavaista, sillä sähköinen viestintä ei ole kaikkien saavutettavissa.

Käytännössä Lyles viitannee tässä erityisesti ikäihmisiin. Ikäihmisten tiedonsaanti onkin aiheellinen huoli kaikissa yhteiskunnan toiminnoissa.

Maailman digitalisoituminen on tapahtunut uskomattoman nopeasti.

Senioriväestössä on paljon taitavia tietotekniikan käyttäjiä. Mutta paljon on myös heitä, joilla nopeasti digitalisoituvassa maailmassa on aito riski jäädä monien yhteiskunnan toimintojen ulkopuolelle.

Maailman digitalisoituminen on tapahtunut uskomattoman nopeasti. Koronavuodet kiihdyttivät entisestään palveluiden siirtymistä nettiin. Vielä viitisen vuotta sitten jokainen saattoi hyvin pärjätä esimerkiksi ilman älypuhelinta. Mutta nykyään arjessa on hyvin vaikea selviytyä ilman erilaisia älypuhelimeen ladattavia ”äppejä”, eli sovelluksia. Niillä hoidetaan iso osa arjen toiminnoista matkalippujen ja ruoan ostamisesta pankki- ja terveysasiointiin.

Kun kyse on elintärkeistä sosiaali- ja terveyspalveluista, kenelläkään ei ole varaa jäädä tiedotuksen ulkopuolelle. Siksi kaikkea viestintää ei voi keskittää verkkoon. Lyleskin oli Keusoten vierailullaan maininnut, että toisinaan on tarpeen jakaa tiedotteet perinteisenä postina.

Myös paikallinen lehti on vielä 2020-luvullakin tärkeä kanava paikallisista palveluista tiedottamiseen. Esimerkiksi Nurmijärven Uutiset tavoittaa ison osan nurmijärveläisistä, myös ikäihmisistä. Tutkimustenkin mukaan paperilehteä luetaan edelleen ahkerasti. Viimeisimmässä lukijamittauksessa (KMT 2021) Nurmijärven Uutisten painetun lehden lukijamäärä nousi edellisestä mittauksesta 19 prosenttia. Lehden kokonaistavoittavuus on 32 000 lukijaa ja painetun lehden lukijamäärä 25 000.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten vt. päätoimittaja.