Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kunnallinen jätehuolto takaa tasapuolisen hinnoittelun

Markus Taxell pohti jätehuollon perusmaksun hyötyjä mielipidekirjoituksessaan 21.6. sekä epäili tulevaisuudessa jätehuollon hintojen nousevan.

Kunnan järjestämässä jätehuollossa on se etu, että hinnat määräytyvät vuosittaisessa jätelautakunta Kolmenkierron hyväksymässä jätetaksassa ja taksan valmistelu käy lausunnoilla jokaisessa lautakuntaan kuuluvassa kunnassa. Yksityinen yrittäjä puolestaan voi määrätä hinnan sellaiseksi kuin parhaakseen katsoo.

Mitä tulee jätehuollon kustannuksiin ylipäätään, niin Kiinteistöliiton indeksitalotutkimus vuodelta 2021 osoittaa nurmijärveläisten jätehuoltokustannusten olleen suuremmat kuin muissa Kiertokapulan osakaskunnissa. Esim. Hyvinkäällä kustannusindeksi on ollut 0,149 ja Nurmijärvellä 0,181. Hyvinkäällä 240-litraisen jäteastian tyhjennys maksaa tällä hetkellä 6,64 euroa / tyhjennyskerta. Nurmijärvellä hinta varmastikin vaihtelee sen mukaan, mitä asiakas on kuljetusyrittäjän kanssa sopinut.

Jätehuollon perusmaksulla katetaan jätelain mukaisesti jätehuollon sellaisia palveluita, joita ei voi suoraan kohdistaa yksittäiselle asiakkaalle. Näitä palveluita ovat mm. jäteneuvonta, jätehuoltoviranomaisen toimintakulut sekä jätteen alueellisten vastaanottopaikkojen perustaminen ja ylläpito.

Kirjoittaja katsoo, ettei hän kaipaa neuvontaa. Jätelait ja kierrätystavoitteet kuitenkin muuttuvat EU-säädösten kiristyessä, joten kunnalla on lakisääteinen velvoite tarjota tätä neuvontaa ja ohjeistusta. Kuntien puolesta neuvontatehtävän hoitaa Kiertokapula. Lisäksi viranomaisen eli jätelautakunta Kolmenkierron palvelut ovat olemassa kaikkia kuntalaisia varten. Sekin on laissa määrättyä, sillä jätehuoltoviranomainen hyväksyy jätehuoltomääräykset, päättää jätehuoltomääräyksistä poikkeamisesta, hyväksyy jäteyhtiön valmisteleman jätetaksan (ja perusmaksun), määrää jätemaksut, käsittelee niitä koskevat muistutukset ja hakemukset sekä hyväksyy jätemaksujen siirtämisen ulosottoon, päättää jätteiden kuljetuksen periaatteista ja aluekeräyksestä sekä ylläpitää asuinkiinteistöistä jätehuollon kuljetusrekisteriä.

Omakotiasujien suurempi perusmaksu perustuu siihen, että omakotitaloissa tarvitaan jätteidenkäsittelyalueiden vastaanottopalveluja keskimäärin enemmän kuin taloyhtiöissä.

Taxell on oikeassa siinä, että ylimääräistä autoilua ei kannata lisätä. Jätekuljetusten kilpailutuksessa tämä on ollut yhtenä keskeisenä tekijänä, jotta saadaan luotua kustannustehokkaat ajoreitit ja siten vähennettyä ”turhaa” ajelua.

Perusmaksusta voi lukea lisää mm. Kiertokapulan kotisivuilta. Lisäksi perusmaksukysymyksissä asukkaita auttaa oma palvelunumero: 075 753 0008.