Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Miksi Pride on olemassa?

Kesäkuu on ympäri maailmaa mielletty nimellä Pride Month. Mikä se oikein on, mitä se tarkoittaa, miksi se järjestetään?

Pride on ensisijaisesti seksuaali- ja sukupuolivähemmistöille tarkoitettu juhla, mutta myös kaikki vähemmistöön kuulumattomat voivat juhlistaa prideä aivan samalla tavalla yhdessä vähemmistöjen kanssa. Priden tarkoituksena on kasvattaa yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja ihmisoikeuksia. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjä, kuten homoja, biseksuaaleja ja transsukupuolisia, on syrjitty ja/tai halveksittu jo satoja vuosia, eikä homo- ja transfobiasta ole päästy vieläkään eroon kokonaan.

Helsinki Pride on Suomen suurin Pride-kuukauden tapahtuma ja samalla Suomen suurin ihmisoikeustapahtuma. Myös täällä Keski-Uudellamaalla tapahtuu Nurmijärven, Keravan, Tuusulan ja Järvenpään yhteinen pride, jonka pääjuhla järjestetään Jokelassa 3. syyskuuta.

Usein pridestä puhuttaessa kuulee kysymyksen; ”mutta miksi ei ole heteroprideä?” Vastaus on yksinkertainen: Joka puolella on aina ollut hyväksyttyä olla cis-hetero. Cis-heterot ovat heteroseksuaalisia, jotka kokevat sukupuolensa samaksi kuin se on syntyessä määritelty. Heitä ei ole koskaan alistettu, vainottu, kohdeltu huonosti tai jopa tapettu seksuaalisuutensa vuoksi. Pride on juhlistus siitä, miten pitkälle olemme päässeet vähemmistöjen oikeuksien kanssa, mutta myös viesti siitä, miten paljon meillä on vielä tehtävää.

Seksuaalisuus ja sukupuoli ovat kokemus omasta identiteetistään, eikä omasta seksuaalisuudesta tai sukupuolesta tarvitse olla varma. Sukupuolen ei siis tarvitse olla sama kuin syntyessään. Jotkut ihmiset ajattelevat transsukupuolisuuden olevan sitä, että sukupuolta halutaan vaihtaa, mutta näin asia ei ole. Monesti transsukupuoliset kyllä haluavat käydä läpi esimerkiksi hormonihoitoja ja leikkauksia, mutta tällöin puhutaan sukupuolen korjaamisesta eli transitioitumisesta, jonka ideana on muokata oma keho vastaamaan sukupuoli-identiteettiä. Tämäkään ei ole pakollista.

Sukupuoli ja seksuaalisuus ovat kokemus omasta identiteetistä, ja erityisesti Pride-kuukauden aikana siitä on syytä olla ylpeä.