Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Nurmijärven ensimmäinen apteekkari Albin Koponen oli uranuurtaja

En tiedä, oliko se sattumaa, mutta ainakin suuri onni, että juuri Albin Koponen sai apteekkioikeuden Nurmijärven ensimmäiseen apteekkiin vuonna 1899. Hänestä saatiin tänne luova edelläkävijä.

Albin aloitti keksijänuransa jo kouluaikana ja jatkoi sitä farmaseuttina ja apteekkarina. Tuotanto alkoi nekuista ja lääkerasioista. Ensimmäinen lääke oli Alcalin, jota käytettiin ihottumien ja palovammojen hoidossa.

Varsinaisen menestystuotteen hän loi kivikkoalvejuuresta eli eräästä saniaislajista. Koponen kehitti menetelmän, jolla juurakosta uutettiin filisiiniä. Sitä käytettiin siihen aikaan ihmisten riesana ollutta lapamatoa vastaan. Hän kehitti myös koneen, jolla lääkettä jaettiin liivatekapseleihin. Kaikkiaan Koposella oli 17 patenttia! Näin syntyi Suomen ensimmäinen lääketehdas. Se tarjosi työtä nurmijärveläisille sekä juurien kerääjinä että tuotannossa.

Uraa uurtavan tiellä on usein edessään isoja kiviä, kun pitää voittaa ennakkoluuloja ja tottumuksia tyyliin, ”ei ole ennenkään tarvittu” tai ”ei ole vielä sen aika”.

Kun Albin tarvitsi paljon sähköä prosessiinsa, hän ehdotti voimalaitoksen perustamista Myllykoskeen, Kirkonkylän ja Palojoen rajamaille. Sen mukaan koski olisi myllynkivien sijaan pyörittänyt generaattoria. Koskioikeudet omistaneet tilalliset eivät kuitenkaan lopulta ideasta innostuneet. Sähköön ei vielä uskottu 1800-luvun lopulla.

Niinpä Koponen hankki yksin höyrykoneella pyörivän generaattorin tehtaalleen. Myllykoskeen voimalaitos tehtiin sitten parikymmentä vuotta myöhemmin valaisemaan Kirkonkylää ja käyttämään lypsykoneita. Albin johti tehdasta kuolemaansa v. 1917 asti ja sen jälkeen siitä vastasivat perheen jäsenet. Yhtiö siirtyi v. 1960 Lääketehdas Orionille, muutti v. 1965 Seinäjoelle ja sulautui sittemmin Orioniin. Koposen seuraajaksi apteekkarina tullut Emil Tuurala oli muuten ollut perustamassa Orionia v. 1917.

Nurmijärvi ei ole myöhemminkään osannut käyttää Albinin ideoita hyväkseen. Moni paikkakunta on vahvistanut imagoaan paljon vähäisemmillä rakennuspuilla kuin mihin Albin olisi antanut mahdollisuudet. Hieno tehdasmiljöö rapistui ja muuttui tyhjäksi joutomaaksi.

Kirjoittaja on ex-toimittaja ja kuntapäättäjä (kok.)