Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Se ihan tavallinen on ihan tarpeeksi hyvä

Ruhtinaallinen viiden viikon kesäloma on nyt ohi, ja työlliseen elämään totuttautuminen käynnissä. Parin tuskailupäivän jälkeen sormet osuvat näppäimille oikeassa järjestyksessä ja työvirekin on kohdillaan.

Silti mieli palaa välillä kesälaitumille. Mitä sitä tuli lomalla tehtyä? Toisaalta tuntuu siltä, että ihan sitä tavallista. Toisaalta siltä, että viidessä viikossa ehti aivan mahdottomasti ja kaikenlaista.

Yhden havainnon vapaallani tein. Sen, että tässä maailmantilanteessa erilaisten uhkien keskellä se ihan tavallinen on ihan hyvä, pienillä vaihtelunripauksilla höystettynä. Lomaani rytmittivät ne perinteiset kesätouhut, ja se on tuntunut turvalliselta ja lohdulliselta. Mattojen pesu, pihahommat ja kodin pienet kunnostustyöt, lueskelu ja äänikirjojen kuuntelu omalla terassilla.

Aina on sukkia kudottavaksi ja kirjoja luettavaksi.

Uusiakin tekemisiä sain aikaiseksi. Marjojen ja muiden metsän ja puutarhan antimien pakastaminen talvea varten on muutaman välivuoden jälkeen nostettu taas arvoonsa, tosin siinä mittakaavassa, ettei tulevana kesänä tarvitse keitellä niistä mennävuotisista marjoista hilloja ja mehuja.

Ja aina pitää oppia jotakin uutta, etenkin silloin, kun työn vaatima aivokapasiteetti ja energia ovat siihen käytettävissä. Olen haaveillut vuosia siitä, että oppisin kutomaan kunnon villasukat, ja kolmen koekappaleen jälkeen olen nyt lähes tavoitteessani. Kantapäät ja kärkikavennukset eivät luonnistu ummistetuin silmin, mutta jälki on silti aivan kelvollista. Toinen tavoite, kahden uuden sienilajin opettelu, muhii vielä jossakin takaraivossa.

Tulevan talven suruista ja iloista, niukkuudesta ja tiukkuudesta ei ole tietoa. Mitä Ukrainassa ja ukrainalaisten elämässä tapahtuu, mitä Suomessa ja suomalaisten elämässä tapahtuu? Kuinka selviämme kohoavien hintojen ja vaanivan energiakriisin kanssa? Kuinka korona meitä kohtelee?

Ei voi tietää, mutta kun syksy ja talvi sitten tulevat, muistoissa oleva loma ja sen aikana varastoitu aurinkoenergia auttavat varmasti. Ja aina on sukkia kudottavaksi ja kirjoja luettavaksi.

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten toimittaja.