Kolumni | Kuka pelastaisi sotepalvelut?

Opittu avuttomuus on tutkijoiden havaitsema tila, jossa henkilö passivoituu, luopuu yrittämästä, antaa periksi. Syynä voivat olla esimerkiksi tilanteet, jotka tekevät mahdottomaksi hallita tilannettaan. Samankaltaista opittua avuttomuutta saattaa syntyä mihin tahansa organisaatioon samankaltaisista syistä ja samanlaisin seurauksin kuin yksilötasollakin.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamista on odotettu jo niin pitkään, että nyt – soten ollessa tulossa maaliin – odotukset ovat korkealla. Jonoista päästään eroon, palvelujen saatavuus ja yhdenvertaisuus paranevat, saatetaan jopa saavuttaa taloudellista säästöäkin. Odotukset ovat oikeutettuja vuosien rämpimisen jälkeen. Siksi on erityisen murheellista huomata, että uudistus on toteutumassa tavalla, joka pitää sisällään juuri senkaltaisia kehityskulkuja, joista alussa oli puhe.

Korkealentoiset mutta samanaikaisesti äärimmäisen epätäsmällisesti määritellyt tavoitteet, riittämättömät resurssit, toimintojen tiukka keskitetty ohjaus, keskeisen henkilöstöryhmän eli hoitajien palkka- ja muiden työsuhteen ehtojen ratkaisemattomuus. Näiden tekijöiden yhteisvaikutuksesta ei voi uskoa syntyvän muunkaltaista organisaatiokulttuuria kuin mainittu opitun avuttomuuden teoria tarkoittaa.

Niin teoria kuin käytännön kokemuskin kertovat kylmäävästi, mitä kuvattu toksinen organisaatiokulttuuri tuo mukanaan. Organisaation sisäisiä jännitteitä, heikentynyttä työmoraalia, paikalleen jämähtämistä, vähäistä kykyä uudistaa ja uudistua. Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskusohjelman puitteissa toki tehdään arvokasta työtä palvelujen kehittämiseksi ja suotuisissa olosuhteissa voidaan tältä pohjalta varmastikin saavuttaa hyviä tuloksia. Mutta nyt mennään metsään ja kovaa. Tulossa on kallis ja tehoton järjestelmä.

Sitä joutuu uudelleen ihmettelemään monien poliittisten päättäjien uskoa omaan kyvykkyyteensä. He vaikuttavat aidosti uskovan, että poliittisin päätöksin voidaan kumota jopa inhimillisen käyttäytymisen lainalaisuuksia ja rakennella minkälaisia järjestelmiä tahansa. Ei voida. Epäonnistuneista yritelmistä joutuvat aina kärsimään tavalliset kansalaiset ja etenkin kaikkein vähävaraisimmat, jotka eniten ovat yhteiskunnan palvelujen tarpeessa.

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Mistä tänään puhutaan?

Kun tilaat uutiskirjeen, saat päivittäin sähköpostiisi tärkeimmät paikalliset uutiset. Uutiskirje lähetetään sähköpostiisi joka päivä kello 14.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut