Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Vilkaisu peräpeiliin

Elämän nivelvaiheessa on hyvä summata menneitä ja miettiä tulevaa. Meillä ensimmäisen kauden valtuutetuilla on vuosi täyttymässä kuntapäättäjinä. Tämä haastaa pohtimaan sen antia ja tehtyjä valintoja. Onko asialla minulle tai kenellekään muulle mitään merkitystä? Mitä jäi tekemättä ja mitä saattaisi tehdä toisin toisessa mahdollisuudessa?

Politiikka juontuu antiikin kreikan kielen sanasta politikos, ”kansalaisia koskevaa.” Joskus tämä ja monet muut meidän ihmisten ”totuudet” kääntyvät kuin huomaamatta päälaelleen. Yhteisen hyvän sijaan oma minä tai viiteryhmä nousee kaiken yläpuolelle ja huomion kohteeksi. Hyvä asia ja tarkoitus jäävät oman edun varjon alle.

Jääkiekkomaajoukkueemme päävalmentaja Jukka Jalonen on todennut: ”Meidän pitäisi ihan kaikkien sisäistää se, että yhdessä tekemällä saadaan enemmän aikaan. Se kaikki mitä annat muille, tulee sinulle jossakin kohtaa takaisin.”

Sivistyneeseen keskusteluun kuuluu aito moniäänisyys ja eri mieltä olevien kunnioittaminen. Näin voidaan käydä ongelmia ratkaisevaa vuoropuhelua sekä hakea yhteisiä ratkaisuja rakentavasti ja perusoikeuksia kunnioittaen. Tunnistetaan ja toimitaan päättäjinä sen mukaan, mikä on tärkeää itselle ja muille. Kuntapolitiikalla on lupa olla joukkuelaji.

Paljon on tullut mietittyä ehdokkuutta ja äänestämistä. Arvokkaan demokratian merkitys on entisestään kirkastunut. Vaaleissa niin äänestäminen kuin ehdokkaaksi asettuminen ovat tärkeitä demokratian toimivuuden kannalta. Eri asia on myös olla katsomossa kuin kilparadalla. Päätöksillä on väliä ja merkitystä yhteisön ja yksilön kannalta. Niin yksittäiset pienet asiat kuin laajemmat kokonaisuudet, ne kaikki ovat kuitenkin ihmisenkokoisia ja meille ratkaistavaksi ja päätettäväksi annettuja. Pidetään demokratia ja kansalaisyhteiskunta voimissa.

Valtuustokauden alussa erityisesti meille uusille valtuutetuille kunta järjesti useita koulutus- ja infotilaisuuksia. Myös oma viiteryhmä koosta riippuen voi merkittävällä tavalla tukea uutta valtuutettua. Hyvä niin ja niin kuuluukin. Erityisesti yliopistomaailmasta on tullut tutuksi latinan sana tutor. Tutortoiminta tarkoittaa auttamista, tukemista ja opastamista. Kuntapäättäjän alkutaipaleelle tällainen toiminta voisi tuoda lisäarvoa. Yli viiteryhmien ja puoluerajojen voitaisiin nimetä yhteiset vapaaehtoiset mentorit uusille valtuutetuille. Näin kokeneemmat ottaisivat vastuuta uusien ohjauksesta ja tukisivat heidän toimintaansa. Tämä tutkitusti myös parantaa keskinäistä yhteyttä, ilmapiiriä ja yli puoluerajojen tapahtuvaa verkostoitumista. Ei kysytä tässäkään, miten tämä voidaan estää, vaan miten se mahdollistetaan. Rohkeasti ja turvallisin mielin tulevaan!