Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kirkolla on itsenäinen oikeus päättää pariskuntien vihkimisistä

Kirkkoherra Ari Tuhkasen haastattelu (Nurmijärven Uutiset 13.7.) on kirvoittanut laajaa keskustelua. Haluammekin nostaa esille näkökulmia, joiden perusteella ratkaistu kirkossa on jo tehty, ja joiden mukaan avioliitto on vain naisen ja miehen välinen. Kirkolla on uskonnollisena yhdyskuntana valtioon nähden sisäinen autonomia ja itsenäinen oikeus päättää, että se ei omista lähtökohdistaan vihi samaa sukupuolta olevia pareja. Valtiokaan ei pidä kirkon kantaa syrjivänä.

Kirkkolain (§ 1 ja 2) mukaan mm. Suomen ev.lut kirkko tunnustaa sitä Raamattuun, Jumalan sanaan perustuvaa kristillistä uskoa, joka on lausuttu kolmessa kirkon uskontunnustuksessa sekä lut. tunnustuskirjoissa ja se toimii näiden mukaan. Seurakunta ei ole palveluntuottaja kuten kunta tai valtio, vaan hengellisenä yhteisönä toteuttaa kutsumustaan maailmassa. Kirkolliskokous on toki kirkon ylin päättävä elin, mutta senkin on toimittava kirkkolain mukaan. Kirkon päättävä auktoriteetti on Raamattu, Jumalan sana. Kirkko ei ole poliittinen pelikenttä, vaikka välillä siltä näyttää. Haluammeko silti etsiä kristilliseen uskoon ja Raamattuun perustuvan ev.lut.kirkon ratkaisuja somegallupeilla tai -äänestyksillä?

Seurakunta ei ole palveluntuottaja kuten kunta tai valtio, vaan hengellisenä yhteisönä toteuttaa kutsumustaan maailmassa.

Tapiolinna kirjoitti, että Raamatusta ei löydy selkeää kohtaa jossa kielletään samaa sukupuolta olevien avioliitot. Jos etsimme Raamatusta vastausta siihen, miten samaa sukupuolta olevien seksisuhteisiin tulee suhtautua, vastaus on selvä: niitä pidetään syntinä ja luomisjärjestyksen vastaisina. Tästä seuraa luonnollisesti, ettei samaa sukupuolta olevia pareja voida vihkiä avioliittoon kirkossamme. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että emme kaikki olisi Sanan mukaan yksilöinä ja syntisinä ihmisinä yhtä arvokkaita Jumalan edessä.

Raamattu kertoo selkeästi, mikä on kristillinen aviosuhde: yhden naisen ja yhden miehen välinen avioliitto, jonka Jumala siunaa. Tämä liittyy ihmiskäsitykseen joka kuvataan Raamatussa Jeesuksen sanoin: Ettekö ole lukeneet, että Luoja jo alussa loi heidät mieheksi ja naiseksi ja sanoi: Sentähden mies luopukoon isästänsä ja äidistänsä ja liittyköön vaimoonsa, ja ne kaksi tulevat yhdeksi lihaksi. Niin eivät he enää ole kaksi, vaan yksi liha. (Matt. 19:4-6)

On kuviteltu, että kirkon keskustelussa avioliiton laajentaminen koskemaan samaa sukupuolta olevien suhteita olisi riittävä lopputulos, mutta tämän kautta jouduttaisiin kirkossa valitettavasti hyväksymään myös koko gender-ideologia eli sateenkaariaatteeseen perustuva ideologia.

Päätös samaa sukupuolta olevien vihkimisestä kirkossa aiheuttaisi sekä sen hajoamista että myös ekumeenisten suhteiden rikkoutumista.