Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Matonpesun riemua nyt ja silloin ennen

Suomalaisten perinne kuurata mattoja mattolaiturilla on säilynyt, vaikka matot voisi nyt kyörätä mattopesulaankin. Meidän kesätouhustamme on tullut jopa jonkinlainen turistinähtävyys.

Anne-Maarit Mäkinen ja Elorantojen perhe kertovat tässä lehdessä sivulla 9 olevassa jutussa Viidenkymmenen pestyn maton raja rikkoontui Klaukkalan pesupaikalla omista matonpesupuuhistaan. Minä kerron omistani tässä kolumnissa.

Seurasin sormellani mattojen raitoja.

Äitini mielestä matot piti olla pestynä juhannukseksi, jotta ne voitiin levittää juhlasiivotun kodin lattioille. Pohjoisessa kotikaupungissani se tarkoitti hyytävää vettä. Tornionjoessa, jossa laituri kaljatehtaan rannassa keikkui, veden pinta oli jäidenlähdön jälkeen korkealla ja virta kova. Pesuvesi nostettiin sangolla laiturinreunalla keikkuen ja matot huuhdeltiin joessa.

Silti matonpesupäivät olivat riemukkaita. Meille lapsille oli varattu omat pesuvälineet, pienempiä mattoja pestäväksi ja totta kai mehua ja eväsleipiä.

En osaa sanoa, mikä minua tuossa touhussa viehätti eniten. Kuulostaa kliseiseltä, mutta kuten Ragni Malmstenkin Riepumatto -laulussaan kyselee äidiltään mistä mikäkin maton raita on kotoisin, niin tein minäkin. Seurasin sormellani mattojen raitoja ja kyselin. Näin jälkikäteen ajatellen tuntuu siltä, kuin äidillä olisi noina päivinä ollut tavallista enemmän tunteja meille lapsille. Myös se, että joukko naisia kokoontui samana paikkaan tekemään samaa asiaa, oli kiehtovaa.

Ensimmäinen mattolaiturimuistoni on vuoden -61 alkukesältä, jolloin olin vielä äitini vatsassa. Siskollani oli känkkäpäivä, ja hän ilmoitti hyppäävänsä laiturilta. Äiti ei juuri kiinnittänyt uhitteluun huomiota – ja sitten plomps! 4-vuotias sisareni oli hypännyt pyörteiden sekaan. Äitini hyppäsi kumisaappaat jalassa perään, sai otteen siskostani ja toi hänet laiturin reunalle. Naisjoukko auttoi heidät ylös vedestä. Minä synnyin elokuussa ja olen siitä asti rakastanut vettä.

Nyt pesen matot yhdessä mieheni kanssa. Mattolaituri sijaitsee kuivalla maalla ja on varmasti ergonomisesti ja ekologisesti parempi kuin lapsuuteni matonpesupaikka.