Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Keusotesta entistä surkeampi

Kuntayhtymä Keusote on siirtänyt ilta- ja viikonloppupäivystykset Nurmijärveltä Järvenpäähän ja Hyvinkäälle. On siis viisasta sairastua vain virka-aikana kello 8–16.

Lisäksi kehotetaan ennen päivystykseen hakeutumista soittamaan Keusoten puhelinpalveluun saadakseen luvan lähteä päivystykseen. Puhelinpalvelu on ”pahoin ruuhkautunut ja takaisinsoittoa terveysasemalta on joutunut odottamaan jopa viikon” (NU 13.7.2022).

Päivystysapu on luonteensa mukaisesti kiireellistä. Miten tämä sopii yhteen viikonkin odotuksen kanssa?

On siis viisasta sairastua vain virka-aikana.

Keusote lupaa hurskaasti poistaa puhelinruuhkaa. Kuulunee joukkoon tyhjät lupaukset.

Syyksi päivystyksen keskittämiseen mainitaan Keusoten palveluverkkosuunnitelma, mutta eihän se voi olla syy! Sekin on laadittu tarkoituksella.

Muutosta perustellaan sillä, että se parantaa vastaanottopalvelujen saatavuutta (NU 27.7.2022), vaikka tosiasiassa se asiakkaiden kannalta huonontaa niitä.

Nurmijärveltä ei ole julkisia liikenneyhteyksiä Järvenpäähän lainkaan ja Hyvinkäällekin iltaisin ja pyhäpäivisin rajallisesti tai ei ollenkaan. Taksin saaminenkin voi olla kiven alla, sillä taksinkuljettajien mukaan kysyntää on niin vähän, ettei taksien kannata päivystää asiakkaita odottamassa (taksilakikin on susi).

Kaiken huipuksi Keusote selittää muutosta yhdenvertaisuuden parantamisella. Yhdenvertaisuus ja tasa-arvohan käyvät nykyisin selitykseksi vaikka mihin. Mutta miten se soveltuu tähän tapaukseen?

Perhe- ja peruspalveluministeri Aki Lindén sanoo Helsingin Sanomissa 4.8.2022, että raskaita jättiläismäisiä ns. yhteispäivystyksiä (kuten Keusoten) ei tulisi perustaa: ”Jos nyt sanotaan suoraan, tämä järjestelmä on jollakin lailla ryssitty. Nyt potilaita katsotaan yhteispäivystyksissä karsaasti.” Taidatkos sen paremmin sanoa?

Koko Keusote on ryssitty. Pahempaa on tulossa ensi vuonna.