Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Käsitteiden selkeänä pitämisen tärkeys

Kirkkoneuvostomme varapuheenjohtaja, kirkolliskokousedustaja Markku Jalava kommentoi (NU 10.8.) kesän aikana ollutta keskustelua samaa sukupuolta olevien kirkollista vihkimistä ja siunaamista ja toisaalta seurakunnan tilojen käyttöä koskien. Jalava toteaa aivan oikein, että nämä asiat ovat keskustelussa osalla sekoittuneet keskenään. Jalava näyttää tulkinneen myös minun osittain tehneen näin. Oma kantani on silti näiden kahden asian selkeästi erillään pitäminen. Koska kuitenkin myös varsinkin sosiaalisessa mediassa on minua tulkittu paikoin virheellisesti, lyhyesti kertaan tässä asiakokonaisuutta koskevan ajatteluni.

Nurmijärven Uutiset pyysi minulta ja lähialueiden muilta kirkkoherroilta heinäkuussa haastattelua samaa sukupuolta olevien kirkolliseen vihkimiseen ja siunaamiseen suhtautumisesta. Vastasimme (NU 13.7.), että tulee noudattaa kirkon tähänastista linjausta, jonka mukaan vain rukoushetki on tällä hetkellä mahdollinen. Totesin samalla, että asiasta päättävässä kirkolliskokouksessa on yhä enemmän kannatusta muutokseen.

Jumala rakastaa niin homoa kuin heteroa.

Kesän aikana on ollut esillä myös Leni Niinimäen kirkkovaltuustoaloite, joka ehdottaa seurakunnan tilojen avaamista samaa sukupuolta olevien parien kirkolliseen vihkimiseen ja siunaamiseen (mm. NU 20.7.). Koska tässä on kyse valmistelussa olevasta asiasta, en hyvää hallintotapaa noudattaen lähtenyt ottamaan laajemmin kantaa tilojen käyttöön kirjoituksessani Nurmijärven Uutisissa 27.7., vaan vain toistin Niinimäen mielipidekirjoitukseen vastatessani hänen vihkimistä koskevaan tekstiosuuteensa liittyen kirkolliskokouksen oikeuden päättää vihkimis-ja siunaamisasiasta.

Keskustelu vihki- ja siunaamisasiasta jatkuu kirkolliskokouksessa. Huolimatta asiasta päättämiseen vaikuttavasta määräenemmistösäännöksestä toivon asiaan silti nopeampaa ratkaisua kuin Jalavan sinällään realistinen arvio on. Nurmijärven seurakunnan päätäntävallassa olevan tilakysymyksen osalta kirkkoneuvosto käsittelee Niinimäen valtuustoaloitteen ja päättää tilojen käytöstä kokouksessaan 23.8.

Riippumatta siitä, millä kannalla itse kukin näissä asioissa on, emme saa unohtaa, että Jumala rakastaa niin homoa kuin heteroa. Se rohkaisee jokaista meitä lähimmäistemme rakastamiseen. Siksi Nurmijärven seurakuntakin järjestää jo nyt sateenkaarimessuja tai esimerkiksi perheneuvojamme ja pappimme tukevat aivan arjessa monin tavoin myös seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kuuluvia sisariamme ja veljiämme.