Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Eläkeläisjärjestöt esittävät ikäneuvolatoiminnan aloittamista

Suomessa on 65 vuotta täyttäneitä henkilöitä yli 1,2 miljoonaa. Tilastokeskuksen ennusteen mukaan vuoteen 2030 mennessä 65 vuotta täyttäneiden määrä kasvaa n.1.5 miljoonaan henkilöön eli yli 26 prosenttiin väestöstä.

Tämä luo haasteita hyvinvointivaltiomme terveys- ja sosiaalipalvelujen toteuttamiselle. Tarvitaan järkeviä uudistuksia, joiden pitää olla myös kustannustehokkaita.

Uudenmaan eläkeläisjärjestöt ovat huolissaan ikäihmisille tarjottavien terveys- ja sosiaalipalveluiden saatavuudesta ja laadusta ensi vuoden alusta aloittavilla hyvinvointialueilla, joita Uudellamaalla on neljä, Länsi-Uusimaa, Vantaa-Kerava, Keski-Uusimaa ja Itä-Uusimaa.

Neuvolatoiminnan toteuttaminen vaatii resursseja.

Uuden järjestelmän haasteina ovat miten järjestetään laadukkaat terveys- ja hyvinvointipalvelut myös ikäihmisten erikoistarpeet huomioiden. Palvelut tulee järjestää, niin, että toiminta on mahdollisimman kustannustehokasta ja asiakaslähtöistä.

Ikä-ihmisille tarjottavien neuvolapalveluiden järjestämisestä on esitetty useilta tahoilta toimintamalleja. Vastaavaa toimintaa on erilaisin sisällöin eräissä kuntayhtymissä ja kunnissa mm. Raahen seudulla, Oulussa ja Rovaniemellä, joissa neuvolatoiminta on tuottanut säästöjä kalliimpien sosiaali- ja terveyspalveluiden tarpeen vähentyessä. Osa neuvoloista on tarkoitettu vain kotona asuville. Toiminnan pitää palvella kuitenkin koko vanhusväestöä.

Neuvolatoiminnan toteuttaminen vaatii resursseja ja edellyttää poliittista tahtoa ja yksimielisyyttä. Toiminta pitää aloittaa eläkeiän alkaessa tai 68 ikävuoden saavuttaneille.

Alussa tehtäisiin laaja terveystarkastus ja sen perusteella ohjattaisiin tarvittaessa jatkotutkimuksiin tai -hoitoon. Erityishuomio kiinnitettäisiin henkiseen ja fyysiseen kuntoon ja terveyteen sekä elämäntapoihin. Elämänlaadun parantuessa henkinen hyvinvointikin paranee, millä on positiivista merkitystä myös sairauksiin tai niiden hoitoon tai ennaltaehkäisyyn.

Uudenmaan eläkeläispiirijärjestöjen neuvottelukunta PENK esittää, että ikäihmisten neuvolatoiminta käynnistetään myös Uudenmaan hyvinvointialueilla.