Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Pääministereitäkin valvotaan demokratiassa

Viimeisen viikon suurin valtakunnallinen puheenaihe oli pääministeri Sanna Marinin biletysreissu. Aiheesta riittää uutisoitavaa vielä tuleville päivillekin. Ja hyvä että riittää. Poliitikkojen ja erityisesti vaikutusvaltaisten ministereiden toiminnan seuraaminen on median perustehtävä.

Jotkut kokevat, että media harrastaa ajojahtia perkaamalla suositun pääministerin bileillan ja pitää vallankäyttäjän vapaa-ajan viettoa hänen oman asianaan. Mutta uutisoidessaan vallankäyttäjien toimista media tekee juuri sitä työtä, mitä sen kuuluukin tehdä.

Poliitikkojen käytös heijastuu väistämättä yhteiskuntaan.

Marinin suosio voi bile-imagolla noustakin, mutta äänestäjällä on oikeus pohtia, miten kiireisellä ministerillä on aikaa viettää aamuyöllä yökerhoissa. Äänestäjä päättää, onko pääministerin bilettäminen hyvää vai huonoa käytöstä, vai aivan normaalia rentoutumista. Julkisuudessa toimivat poliitikot ovat myös esikuvia ja roolimalleja. Marin taisi itsekin sanoa, että hän on vastuussa äänestäjilleen ja mistään laittomasta ei ole kysymys. Siinä hän lienee oikeassa.

Itänaapurissamme toimittajat uutisoivat johtavista poliitikoista ja heidän toiminnastaan vain myötämielisesti. Siellä johtajien kriittisestä arvioinnista voi joutua linnaan ja vallanpitäjillä on käytössä propagandaksi kutsuttu valehtelukoneisto. Jos suomalainen poliitikko rakentaa brändiä elämäntavallaan, on se kohtuullista, että sitä myös arvioidaan julkisesti.

Poliitikon toiminnan arviointi mediassa on vapaan ja tasavertaisen yhteiskunnan tuntomerkki. Jokainen suomalainen äänestäjä voi olla ylpeä, että meillä on vapaa media, joka vahtii vallankäyttäjiä. Mitä enemmän valtaa on, sitä kriittisempi media on vallankäyttäjää kohtaan. Periaate on diktatuureissa päinvastainen.

Nobelin rauhanpalkinnon saanut Tiibetin hengellinen johtaja Dalai Lama antaa teoksessa ”Sydämeni neuvoja” arvokkaan neuvon kaikille maailman poliitikoille: ”Kun pääsee valta-asemaan, on oltava erityisen tarkkana siitä, mitä tekee, mutta myös siitä, mitä ajattelee. Poliitikkojen käytös heijastuu väistämättä yhteiskuntaan”. Onko tuohon mitään lisättävää?

Kirjoittaja on vt. päätoimittaja.