Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni Ylpeästi lande vai nolosti takapajula?

Voimme todeta ilolla ja ylpeydellä Nurmijärven osallistuvan syyskuussa pidettävään neljän Keski-Uudenmaan kunnan yhteiseen Pride-tapahtumaan. Mukana ovat Järvenpää, Tuusula, Kerava ja Nurmijärvi. Juhlien päätapahtuman järjestämisen vastuuvuoro vaihtelee näiden kuntien välillä. Tänä vuonna vuorossa on Tuusula.

Järvenpään kaupungin nettisivuilla kerrotaan tapahtuman koostuvan ennakkotapahtumista, Jokelassa järjestettävästä Pride-juhlasta sekä 2–3.9. tapahtuvasta liputuksesta. Nurmijärven kunnan sivuilta löytyy vähemmän mairitteleva lause: ”Nurmijärvi ei osallistu Pride-liputukseen voimassa olevan valtuuston linjauksen mukaisesti”.

Millaisen kuvan Nurmijärvi antaa liputtamattomuudella? Nuorisovaltuuston ja valtuutettujen tapaamisessa nuoret toivat esiin huolensa sateenkaarinuorten hyvinvoinnista. He toivoivat kouluihin lisää informaation jakamista aiheesta sekä nostivat esiin myös liputuksen merkityksen. Millaisen viestin lähetämme nuorille mitätöimällä heidän toiveensa?

Millaisen viestin liputtamattomuus antaa Nurmijärvellä asuville tai tänne muuttoa harkitseville LGBTQ-ihmisille? Meidän tulisi nähdä toisemme yhteisessä yhteisössämme kanssakulkijoina ilman jaottelua ”meihin ja noihin”, suoda jokaiselle tilaa ja antaa kaikkien äänen kuulua. Uuden sloganimme mukaan Nurmijärvi on ”Paremman arjen ilmiö”. Aito yhdenvertaisuus ja suvaitsevaisuus tulisi olla osa arkea ihan joka päivä. Tuusula on haastanut naapurikunnat tekemään lupauksen yhdenvertaisuutta edistävistä teoista. Yksi Nurmijärven teoista tulisi olla valtuuston tekemän liputuskiellon kumoaminen.

Miten meillä on varaa jättää näin mitättömin kustannuksin hoituva positiivinen ele tekemättä? Vedämmekö ylpeinä niskaamme sen negatiivisen julkisuuden, joka tästä seuraa ainoana liputtamattomana kuntana? Entä jos on Nurmijärven vuoro vastata pääjuhlasta? Tällöin saamamme huomio lisääntyy. Edelleenkö jätämme ylpeinä liputtamatta?

Ja viimeiseksi, onko meillä varaa ylenkatsoa ihmisoikeuksia ja valita niistä vain itselle sopivat? Muutaman vuoden takaisen kunnan markkinointikampanjan mukaisesti voimme olla ylpeästi lande, mutta suvaitsematon takapajula emme.

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanvaltuutettu ja eduskuntavaaliehdokas (vihr.).