Erässä kukkakaupassa minua on vastassa hymyilevä myyjä, jota tervehdin ja hän tervehtii takaisin. Aloin esittämään asiaani kukka-asetelmista. Ihmettelin hiljaa mielessäni, miksi myyjä ei enää ottanut minuun lainkaan katsekontaktia vaan alkoi katsomaan toista henkilöä. Hetken olin hämilläni, kumman myyjistä oli tarkoitus auttaa minua, molempien vai eikö kumpaakaan kiinnosta? Pian minulle kuitenkin selvisi, että ammattitaitoinen floristi oli kuuro ja hänellä oli työparina viittomakielen tulkki. Wau!
Suomessa kaikilla on yhdenvertaiset oikeudet saada työtä ja edetä työurallaan. Yhdenvertaisuuslain mukaisesti vammainen voi pyytää työnantajaa selvittämään kohtuulliset mukautukset työtä hakiessaan. Kohtuullisilla mukautuksilla voidaan työstä muokata sopiva työntekijälle. Kuurojen kohdalla mukautuksia voivat olla esimerkiksi vilkkuvalojen asentaminen, viestintäkäytänteistä sopiminen (kirjoittaminen), turvallisuuden parantaminen eri järjestelyin sekä (etä)tulkin käyttö.
Meidän jokaisen ääntä tarvitaan ennakkoasenteiden kumoamisessa.
Riippuen laskentatavasta ja mittaustavasta vammaisia työikäisiä Suomessa on 7–29%.
Euroopan tilastoviraston tulo- ja elinolotutkimuksen (2014) mukaan vammaisten 16–64-vuotiaita henkilöiden osuus oli suurin Suomessa (29 %) ja pienin Maltalla (6 %). Tässä tutkimuksessa vammaisiksi oli määritelty ne henkilöt, jotka kokivat rajoitteita tavanomaisessa toiminnassa terveysongelman vuoksi. Suomessa työikäisten vammaisetuisuuksia saavien lukumääräksi on saatu 241 872 henkeä eli 7 prosenttia työikäisistä (2016). Joka tapauksessa vaikka hajonta on laskentatavasta riippuen suuri, on vammaisten osuus yksi merkittävimmistä vähemmistöistä Suomessa.
Merkityksellisen työn tekeminen vammaisille on aivan yhtä tärkeää kuin ei-vammaisille henkilöille. Kaikesta huolimatta vammaisen henkilön on tosi vaikeaa löytää työtä ennakkoasenteista ja peloista johtuen.
Meidän jokaisen ääntä tarvitaan ennakkoasenteiden kumoamisessa. Annetaan ihmisille aidosti tasa-arvoinen mahdollisuus työllistyä oli hänellä vammaa tai ei.
Kaikki me olemme ihmisiä ja kaipaamme tasavertaista kohtelua.