Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Kirkolla edessä vaikeat pohdinnat

Nurmijärven Uutisten mielipidepalstalla on pitkin kesää hallinnut yksi teema ylitse muiden: Samaa sukupuolta olevien vihkiminen kirkossa.

Teimme heinäkuussa uutisen, jossa kerrottiin, että samaa sukupuolta olevia ei vihitä Nurmijärven kirkossa (NU 14.7.).

Sipoossa taas samaa sukupuolta olevat ovat kesäkuusta lähtien saaneet liitolleen kirkollisen vihkimisen ja siunauksen kaikissa seurakunnan tiloissa.

Taas koetellaan kirkon suvaitsevaisuuden rajoja.

Uutinen kirvoitti lukuisia mielipidekirjoituksia ja somekeskusteluja. Asia sai uuden käänteen viikko sitten, kun Nurmijärven seurakunnan kirkkoneuvosto hyväksyi kokouksessaan kirkkovaltuustoaloitteen, jonka mukaan seurakunnan kirkot ovat käytettävissä myös samaa sukupuolta olevien parien kristilliseen avioliiton vihkimiseen.

Aihe on kirkon sisällä valtakunnallisestikin tulenarka. Papistolla tuntuu olevan aiheesta hyvin eriäviä mielipiteitä. Vastakkain ovat kirkon perinteinen opetus ja toisaalta yhteiskunnan korostama yhdenvertaisuuden vaatimus.

Kirkolla on pian edessään uusia sukupuolisuuteen liittyviä vaatimuksia. Yle Uutiset kertoi 20.8., että yhä useampi pari haluaa, että pappi puhuu häissä sukupuolineutraalisti. Etenkin nuoret kyseenalaistavat ajatuksen, että ihmiset ovat joko naisia tai miehiä. Taas koetellaan kirkon suvaitsevaisuuden rajoja.

Kirkolla on riski hajaantua, jos käsitys oikeasta ja väärästä alkaa murentaa sisäisesti kirkkolaitosta. Osa papistoa odottaa valtakunnallisia linjauksia ja toimisi kuuliaisen viranhaltijan tavoin, jos piispain- tai kirkolliskokouksella olisi sukupuolisasioista yhtenäinen linjaus.

Piispojen on ratkaistava, uskooko kirkko itsekään perinteiseen Raamatun opetukseen ja mihin rajaan kirkko sallii pyhän kirjan vertauskuvallisen tulkinnan. Kirkon työmaa on haastava. Maallistuminen etenee ja kansainvälistyminen tuo hengelliselle kentälle kilpailua sieluista.

Kirkon pitäisi kysyä vakavasti, mikä on sen kohderyhmä ja ketä kirkko palvelee. Selkeän linjan puuttuessa kirkko alkaa muistuttaa enemmänkin poliittista liikettä.

Kirkolla on edessään vaikeita pohdintoja.