Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Pysytkö sinäkin vaiti vääryyttä kohdatessasi?

Venäjän hirmutekoja seuratessa moni toivoo, että maan tyrannimainen johto kaatuisi lopulta oman kansan sisäiseen vastustutukseen. Kirjailija Jari Tervo kirjoitti Helsingin Sanomissa puhuttelevan kolumnin siitä, miten myös kansalla on kollegiaalinen vastuu johtajiensa toimista. Hän toteaa, että talouspakotteilla ja viisumien saannin kiristämisellä on tarkoituskin vaikeuttaa tavallisten venäläisten elämää, sillä muuten Venäjällä ei mikään muutu: "Kyllä venäläiset tietävät, mitä Ukrainassa tapahtuu. Heidän maansa murhaa viattomia ja syyttää rikoksistaan niitten uhreja. Kuten aina."

Maalaislogiikka sanoo, että yksikään hirmuhallitsija ei voi pysyä vallassa, jos miljoonapäinen kansa herää vastarintaan.

Tekemättä jättäminen on aina tietoinen valinta.

Historiassa on kuitenkin surullisia esimerkkejä siitä, miten sokeasti kansakunnat uskovat omiin johtajiinsa ja tyytyvät seuraamaan sormien välistä sortoa ja raakalaismaista alistamista. Hitlerin toimet Saksassa ovat tästä hirvittävä esimerkki.

Länsimaiden yksilön vapautta korostavissa kulttuureissa saatamme erehtyä luulemaan, että jokainen luo vain omaa tulevaisuuttaan ja vastaa vain omasta elämästään. Mutta tämä ei pidä paikkaansa. Halusimme tai emme, olemme osa oman yhteisömme ja kansamme kohtaloa. Jokainen voimme myös osaltamme vaikuttaa yhteisömme tulevaisuuteen.

Jokainen voi pohtia omassa arjessaan, miten itse toimin vääryyttä kohdatessa. Moniko meistä tyytyy vain seuraamaan sivusta ja pysyy hiljaa nähdessään esimerkiksi kiusaamista. Miten monta koulukiusaamistragediaa tai työpaikkojen ahdistelutapausta olisi jäänyt syntymättä, jos jokainen meistä puuttuisi tilanteeseen välittömästi. Puuttumisen sijaan iso osa meistä pysyy kuitenkin mieluummin vaiti. Uskottelemme itsellemme, että jos ei tee mitään, eikä avaa suutaan, ei tarvitse myöskään joutua epämukaviin tilanteisiin. Tekemättä jättäminen on aina tietoinen valinta, josta koituu myös seurauksia.

Vääryyksiltä silmät sulkemalla teemme hallaa koko yhteisöllemme, kansakunnallemme ja lopulta myös itsellemme. Passiivisina pysyttelemällä luomme vain lisää kasvualustaa kiusaamisen, alistamisten, sorron ja sotien jatkumiselle. Paremman ja turvallisemman tulevaisuuden luominen vaatii rohkeita ihmisiä, jotka uskaltavat vastustaa pahaa.