Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kolumni | Sähkökriisi ja alkava lämmityskausi

Energia-asiat ovat nousseet lämmityskauden alkaessa suuren huolen aiheeksi. Maan hallitus pohtii parhaillaan toimia kriisiin helpottamiseksi ja jokainen tahoillaan varmasti miettii, miten oman energialaskun kanssa selviää. Fingridin arvion mukaan talven kulutushuipputilanteessa sähkönkulutus voi nousta noin 15 100 megawattiin. Kotimaisella tuotannolla pystytään arviolta kattamaan 12 300 megawattia. Tämä tarkoittaa sitä, että kulutushuipuissa sähköä joudutaan ehkä säännöstelemään. Keskeistä energiantuotannossamme on, onnistutaanko Olkiluodon ydinvoimala saamaan käyttöön.

Nurmijärveläistenkin on syytä varautua kireiden pakkasjaksojen aikana mahdollisen sähköpulan aiheuttamiin sähkökatkoihin. Käytännössä tämä tarkoittaa Fingridin mukaan sähkökatkoja kahden tunnin jaksoina, jolloin vain terveydenhuollon ja pelastustoimen sekä kriisivalmiuden kannalta kriittiset tilat pidetään jakelun piirissä. Katkokset ovat kuitenkin viimesijainen toimenpide.

Kulutuksen vähentämisessä merkittäviä tekijöitä ovat teolliset toimijamme ja muut merkittävät sähkönkäyttäjät. Mutta silläkin on merkitys, miten me itse kukin vähennämme sähkön kulutusta.

Sähkökatkoja ja muita häiriötilanteita varten on olemassa hyviä ohjeita sekä koulutusta. Sitä saa Nurmijärven opiston luennolla syyskuun lopulla tai tutustumalla asiaan 72tuntia.fi-sivustolla. Sähkökatko talvipakkasilla voi viilentää kotia nopeastikin, tällöin on hyvä olla kotivara kunnossa.

Toinen energiakriisin elementti on hintojen moninkertaistuminen. Tämä koskee etenkin niitä kotitalouksia, joilla sähkösopimukset ovat katkolla tai jotka ostavat ns. pörssisähköä. Valtakunnalliset toimenpiteet kriisin osalta ovat vielä auki, mutta omaa tietoisuutta energian kulutuksesta on hyvä lisätä. Nurmijärven Sähkön sivuilla on vinkkejä energiansäästöön. Voit lainata helppokäyttöistä sähkönkulutusmittaria tai olla yhteydessä energianeuvojaan. Lokakuussa starttaa valtakunnallinen Astetta alemmas -kampanja, jossa kannustetaan jokaista suomalaista tekemään energiansäästötoimia. Tavoite on kaikille yhteinen.

Nurmijärven kunta varautuu omalta osaltaan valmiustyössä sähkökatkoihin yhteistyössä Nurmijärven Sähkön kanssa. Olemme avanneet teemasivut asiaan liittyen. Sivuille kootaan tietoa vaikutuksista paikallisesti ja kerrotaan säästövinkkejä. Olemme myös mukana energiansäästötalkoissa. Tiedotamme toimenpiteistä tarkemmin, kun suunnitelmat etenevät.

Kirjoittaja on Nurmijärven kunnanjohtaja.