Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Markku Jalavan kolumni Ihantolantie 2:n uusi elämä

Ihantolantie 2 on saanut uuden nimen ja uutta käyttöä. IhanTalosta on tullut oikea vapaa-ajan keskus, jossa voi harrastaa kaikkea kuntoilusta ja opintopiireistä kuvataiteen ja tanssin opiskelemiseen. Talon historia alkoi niin, että noista asioista vain kirjoitettiin juttuja lehteen.

Talo rakennettiin 1960-luvun lopulla Nurmijärven Sanomien toimituksen ja kirjapainon paikaksi. Silloin ihmeteltiin, miksi Nurkkari meni kauas kylän keskustasta niin syrjäiseen paikkaan. Nythän se on keskellä kylää.

Sittemmin Ihantolantie 2:n ympärille tulivat Perloksen tehtaat, pääkirjasto ja Helsingintie. Perloksen tilalle on tullut kauppakeskus ja Ihantolantien varteen kerrostaloja. Helsingintien ja Ihantolantien risteykseen tulivat Nurmijärven ensimmäiset liikennevalot.

Oman toimittajan urani aloitin tuossa talossa kesällä 1978. Työhuoneen ikkunasta saattoi nähdä kylältä lähestyviä jutunaiheita. Yleensä työpöydän ääressä käytiin hyviä keskusteluja, joista seurasi juttu lehteen, mutta oli myös muutamia uhkaavia tilanteita. Kerran oli joku tullut yöllä tuuletusluukun kautta huoneeseeni.

Ensimmäisinä vuosina toimitus työskenteli maisemakonttorissa, jossa ideoita vaihdettiin ääntä korottamalla. Myöhemmin huoneet ympyröitiin seinillä ja yhteinen ideointi siirtyi käytävälle.

Nurkkarin historia oli alkanut vuonna 1961 niin, että toimitus oli vanhassa koulukodissa nykyisen lukion alueella. Kirjapaino toimi Järvelän liiketalon kellarissa, jonka paikalle tuli Osuuspankki kunnes sekin lähti pois. Ihantolantie 2:ssa lehteä painettiin oikealla lehtirotaatiolla. 1980-luvulla taloa laajennettiin moneen suuntaan.

Nurkkari lähti talosta 1990-luvun laman jälkimainingeissa ja siirtyi Järvihakaan. Omistajat vaihtuivat ja lehti lakkautettiin syksyllä 2000. Minä olin vaihtanut työpaikkaa jo muutama vuosi aikaisemmin. Nurmijärven Uutiset jatkaa nyt paikallislehden perinteitä.

Painokoneiden tilalle tuli Valintatalo, jota sitäkään ei enää ole. Sen jälkeen siellä toimivat ainakin lasten iltapäiväkerho ja kirpputori. Kirppari tarkoittaa usein rakennuksen loppukäyttöä. Onneksi näin ei tapahtunut IhanTalon kohdalla, vaan se on saanut uuden elämän.

Kirjoittaja on ex-toimittaja ja kuntapoliitikko (kok).