Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Sote-uudistus kurittaa Kuuma-kuntia

Ensi vuoden alusta toimintansa aloittavat uudet hyvinvointialueet vievät kunnilta ison osan niiden tehtävistä ja vallasta. Jatkossa hyvinvointialueet vastaavat ihmisten sosiaali- ja terveyspalveluista, sekä pelastustoimesta.

Sote-uudistus on tuonut yllättäviä huolenaiheita lapsipainotteisille Kuuma-kunnille. Kuuma-kunnilla tarkoitetaan pääkaupunkiseudun ympäryskuntia, ja niitä ovat Nurmijärvi, Hyvinkää, Järvenpää, Kerava, Kirkkonummi, Mäntsälä, Pornainen, Sipoo, Tuusula ja Vihti.

Syntyykö uusia kuntien välisiä yhteistyömuotoja ja kiihtyvätkö jopa kuntaliitokset?

Viime viikolla julkaistu konsulttiyhtiö FCG:n laskelma paljastaa, että hyvinvointialueuudistus on ajamassa Kuuma-kuntien talouden entistä tiukemmalle. Selvityksen mukaan sote-uudistuksen jälkeen kalleimpia asukkaita kunnille ovat alle 12-vuotiaat lapset.

Tämä on haaste erityisesti Kuuma-kunnille, sillä Tilastokeskuksen väestöennusteen perusteella Kuuma-kuntien asukasluku kasvaa huomattavasti koko maan asukaslukua enemmän, ja alueelle muutetaan usein, kun perheeseen alkaa tulla lapsia.

Kuuma-seudulla syntyvä ja siellä koko elämänsä asuva ei tule sote-uudistuksen jälkeisellä tulo-meno-rakenteella koskaan kattamaan kunnalle syntyviä menoja. Riskinä on, että nykyisellä mallilla Kuuma-kuntien elinvoima hiipuu. Kuuma-kunnat julkaisivat viime viikolla yhteisen kannanoton, jossa vaaditaan, että kasvavat ja lapsiperhepainotteiset kunnat on huomioitava paremmin valtionosuusjärjestelmässä.

Historiallisen sote-uudistuksen vaikutuksia ei koskaan tutkittu tarpeeksi asiaperusteisesti. Uudistusta ajoi erityisesti keskusta ja muut hallituspuolueet myöntyivät malliin hallituksen kaatumisen pelossa.

Poliittisesti kyhätyn mallin heikkoudet ja rahoitusvaikeudet alkavat valjeta vasta, kun mallia aletaan toteuttaa ensi vuodesta alkaen käytännössä. Kunnat eivät ole enää entisen kaltaisia ja aika näyttää miten ne selviytyvät koulutus-, infra- ja elinvoimatehtävistään. Syntyykö uusia kuntien välisiä yhteistyömuotoja ja kiihtyvätkö jopa kuntaliitokset? Kustannukset palkkaharmonisointeineen eivät näytä ainakaan laskevan.