Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta Voimalauseeni: Yksi peruna kerrallaan

Monilla perheillä ja suvuilla on erilaisia sanontoja, mietelauseita ja elämänohjeita, jotka siirtyvät jopa sukupolvelta toiselle. Lapsuudenperheessäni tällaisia ei juuri ollut, lukuun ottamatta isäni puolivitseinä kehittämiä hokemia Jos ei koulu maistu, herrasperheessä on piianpaikkoja tai Ei voi sanoa, että on huonosti kasvatetut lapset, kun ei ole kasvatettu ollenkaan.

Nuo isän lohkaisut huvittavat minua yhä, mutta ei niistä juuri tiukan paikan tullen ole avuksi tai turvaksi, ja tiukkoja paikkoja on viime vuosina ja tälle syksyllekin riittänyt, meillä kaikilla. Korona ja kaikki mitä se on tuonut mukanaan, Venäjän hyökkäys Ukrainaan, energiakriisi sekä kriisi terveydenhoidossa. Lisäksi meillä kaikilla on omat henkilökohtaiset kriisimme ja murheemme.

En etsinyt voimalausetta, mutta se löysi minut.

Vaikka olen melkoinen tunteella eläjä, pidän itseäni ihmisenä, joka laittaa asiat jonoon ja pyrkii sitten hoitamaan ne yksi kerrallaan. Mutta kun asia toisensa jälkeen vyöryy ylitse ja vaatii huomiota ja ratkaisuja, ja perusturvallisuus tuntuu järkkyneen, kylmäpäisyys uhkaa kadota yöunien myötä.

En voi väittää etsineeni aktiivisesti kaiken tämän keskellä itselleni sopivaa voimalausetta, mutta se löysi minut. Keskusteluissa monenlaista kokeneen ystävän kanssa hän rauhoitteli minua toistuvasti sanomalla Asia kerrallaan. Kuulostaa yksinkertaiselta ja kaikkien tiedossa olevalta neuvolta, mutta silti sen kuuleminen rauhoitti. Siitä siis tuli voimalauseeni.

Hieman myöhemmin lueskelin jotakin lehteä ja huomasin siinä saman lauseen modifioituna: Yksi peruna kerrallaan. Nyt minulla on uusi voimalause, jonka sävy on persoonaani sopivampi ja sisältää myös ripauksen huumoria. Sitä tarvitaan, varsinkin tiukoissa tilanteissa. Tuolla lauseella voin myös testata, kuuluuko kulloinenkin keskustelukumppanini perunasukupolveen. Kaikille tuon lauseen viisaus ei aukene.

Siispä peruna kerrallaan, olitpa sitten ottamassa sitä kattilasta, kuorimassa tai pistämässä suuhusi!

Kirjoittaja on Nurmijärven Uutisten toimittaja.