Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Naapuri polvilleen klapi kerrallaan

Syyskuun alussa olin iltarasteilla. Maaliin tultuani iltaseitsemältä sain soiton omalta energiayhtiöltäni, jolle olin jättänyt soittopyynnön, koska asiakaspalvelu oli tukossa.

Asiakaspalvelija totesi aluksi, että minäpä suosittelen sinua ensin istumaan. Koska olin märän pellon reunalla, päätin seistä. Niille sijoilleni sitten jäinkin alkaneesta sateesta ja viilenevästä illasta huolimatta. Sen verran kylmäävää oli puhelimessa kerrottu tieto.

Jatkuva sopimukseni muutettiin kesällä energiayhtiön päätöksellä Varttisähköksi, jonka hinta tarkistetaan neljä kertaa vuodessa. Heinä-syyskuun hinnat olivat vielä kohtuulliset eli päivällä 12,40 snt/kWh ja yöllä 10,80 snt/kWh. Uudet hinnat loka-joulukuulle olivatkin sitten 70 snt/kWh päivällä ja 40 snt/kWh yöllä!

Onneksi tarjolle oli tullut myös kohtuuhintaisempi määräaikainen sopimusmalli, jonka hintaa alenettiin vielä myöhemmin. Saman tyyppisiä hintoja tarjoaa myös Nurmijärven Sähkö asiakkailleen tällä hetkellä.

Sähkön hintojen nousulta ovat tällä hetkellä turvassa vain ne, jotka ovat tehneet sopivaan aikaan määräaikaisen sopimuksen.

Isolle osalle suomalaisista talvesta on tulossa hyytävän kylmä. Jos ei alentuneiden sisälämpötilojen vuoksi, niin viimeistään siinä vaiheessa, kun saa sähkölaskun, johon voi upota jopa kuukauden nettopalkka.

Sähkömarkkinat ovat nyt sekaisin, eivätkä edes alan asiantuntijat pysty ennustamaan mitä tapahtuu ensi vuoden puolella. Tosi alhaisiin sähkönhintoihin tuskin on kuitenkaan paluuta pitkiin aikoihin.

Kuluttajia muistutetaan myös siitä, että vaikka sattuisi saamaan ensi talven sähkönsä halvalla, säästötoimenpiteitä vaaditaan, jotta sähköä riittäisi kaikille, eikä olisi tarvetta turvautua sähkökatkoihin.

Tällaisessa tilanteessa ei ole helppo sanoa, että muistetaanpa minkä vuoksi hinnat ovat nousseet eli etupäässä Ukrainan sodan vuoksi. Vielä vaikeampi on ajatella, että jos nyt yritän sietää normaalia enemmän kylmyyttä ja lämmitän taloani klapeilla, se on kuin sanoisi ”Ähäkutti” naapurimaamme johdolle. Mutta me, jotka voimme sen tehdä, sanomme sen ja toivomme, että saamme sillä naapurimaamme polvilleen takkaan heitetty klapi kerrallaan. Lopettakaa sota!