Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Vedä syvään henkeä, hyvin se menee

Aamulla aikainen herätys hieman levottoman yön jälkeen. Valmistaudun lähtöön kuten normaalistikin, tällä kertaa vaatteiksi olen kuitenkin valinnut rennot ja lämpimät, joissa on helppo istua paikallaan usean tunnin ajan. Pakkaan eväät laukkuun ja lähden. Ensimmäinen stoppi on liikuntasalin edessä. Vielä ei pääse sisään. Ovessa on lappu, jossa lukee ”Hiljaisuus, yo-kirjoitukset käynnissä”. Vedän syvään henkeä. Kohta se alkaa, ensimmäinen ylioppilaskoe.

Ovet avataan ja meidät päästetään puoliväliin asti. Siihen jäävät kaikki paitsi kynä, kumi ja eväät. Kaikki tarkistetaan huolellisesti, sen jälkeen minut ohjataan omalle paikalleni. Tässä istun seuraavat tunnit. Täysin hiljaa yrittäen saada hetken päästä jaettavaan paperiin järkevää sisältöä.

Kaikki tarkistetaan huolellisesti ja minut ohjataan paikalleni.

On syksy 2013 ja istun lukion liikuntasalissa ruotsin yo-koe edessäni. Ensimmäinen yo-kokeeni, mitenköhän selviän siitä? Ihan hyvin, vaikka paremminkin olisi voinut mennä. Niin kai aina. Tuona syksynä kirjoitin ensimmäiset kaksi ainetta. Loput olivat edessä keväällä.

Pidin ruotsista aineena ja halusin onnistua myös kirjoituksissa. Tämän takia lähdin ystäväni kanssa kesätöihin Ahvenanmaalle. Olimme sympaattisessa saaressa mopoillamme. Päivät kuluivat nopeasti, olimme päivittäin Maarianhaminassa niin sanotussa kotiopetuksessa kello 9–13. Siitä hurautimme kaupan kautta kotikylään Gottbyhyn, jossa majoittumisen lisäksi autoimme majapaikan pitäjää siivoamalla muita mökkejä tulevia vieraita varten. Toki puhuimme ainoastaan ruotsia. Takaisin Manner-Suomeen palattuamme emme olleet kauaa paikallaan, vaan lähdimme toiseen suuntaan. Tällä kertaa kesälukioon Ylivieskaan, jossa oppiaineina oli muun muassa ruotsi.

Nyt tuijotin paperia edessäni ja mietin, jäikö kesän reissuilta mitään käteen. Huippuarvosanaa ei tullut enkä sitä lähtenyt hakemaankaan.

Syksyn 2022 yo-kirjoitukset ovat parhaillaan käynnissä. Tällä viikolla kirjoitusvuorossa ovat olleet ruotsi, matematiikka, psykologia, historia, fysiikka, biologia, filosofia sekä äidinkieli. Ensi viikolla vuorossa on vieraan kielen lyhyt oppimäärä sekä saamen kielen koe. Ensimmäinen koe saattaa jännittää. Ehkä seuraavakin. Se ei kuitenkaan haittaa. Vedä syvään henkeä, hyvin se menee.