Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Diakoniatyö pyrkii ihmisen kokonaisvaltaiseen auttamiseen

Tämä vuosi on kirkon diakonian juhlavuosi, sillä 1.9.2022 tuli kuluneeksi 150 vuotta siitä, kun Suomessa Pietari-Paavalin kirkossa vihittiin virkaan ensimmäinen diakonissa, Matilda Hoffman. Tähän liittyen Nurmijärven seurakunnassakin vietetään diakonian juhlaviikkoja.

Ammatillisesti toteutettu diakoniatyö on kirkon vahvuus. Koulutetut sosionomi-diakonit ja sairaanhoitaja-diakonissat tarjoavat luotettavaa ammattiapua hauraassa elämäntilanteessa oleville ihmisille yhteistyössä kuntien ja järjestöjen kanssa. Diakonissakoulutus mahdollisti aikanaan naisille työn kirkossa. Tänään kirkon palveluksessa on noin 1300 diakoniatyöntekijää.

Diakoniatyössä keskeistä on oikeudenmukaisuuden, yhdenvertaisuuden ja ihmisarvon puolustaminen. Diakoniatyöntekijöiden keskusteluapu selkeyttää apua tarvitsevan elämäntilannetta, tukee häntä ja auttaa löytämään tarvittaessa palveluohjauksen kautta muita avun lähteitä. Joissakin tapauksissa avustetaan taloudellisesti. Lisäksi useimmat seurakunnat antavat ruoka-apua joko elintarvikkeina tai aterioina. Covid-19 -aikana oma seurakuntamme on vahvistanut diakonista toimintaansa erityisesti yksinäisten ja haavoittuvimmassa asemassa olevien keskuudessa.

Seurakuntien diakoniatyö on vahva osallisuuden mahdollistaja. Yhteisöllisyyden ja osallisuuden vahvistamiseen pyritään erilaisilla toimintamuodoilla. Diakoninen kirkko innostaa ja varustaa seurakuntia ja niiden jäseniä toteuttamaan lähimmäisenrakkautta ja edistämään ihmisarvoista elämää. Jokainen kristitty voi omalla paikallaan ja tavallaan toteuttaa diakoniaa arjen lähimmäisyytenä. Se on kaunis ja perusteltu syy myös kuulua kirkkoon ja omaan seurakuntaan sekä toimia sen siipien suojassa.

Tutkimusten mukaan enemmistö suomalaisista odottaa, että kirkko olisi näkyvästi mukana kantamassa sosiaalista vastuuta. Kirkon tehtävää ei nähdä yksin hengelliseen toimintaan keskittyvänä, vaan kirkon odotetaan panostavan myös auttamiseen ja hyvinvoinnin edistämiseen. Seurakuntamme diakoniatyö pyrkii ihmisen kokonaisvaltaiseen; hengelliseen, henkiseen ja sosiaaliseen auttamiseen. Haluamme tätä näkökulmaa ylläpitää ja vahvistaa seurakunnassamme sekä siitä itseämme muistuttaa. Kristillisestä rakkaudesta nouseva diakonia on uskon ytimessä ja kirkon kivijalkaa. Emme anna sen rapistua. Läsnäolevan kaipuu ja kohtaamisen ikävä ei ole kadonnut minnekään. Kohdataan, kuunnellaan, kuljetaan - rinnalla toisen.

Olemme lupautuneet seurakuntavaaliehdokkaiksi.

KORJAUS 29.9.2022 klo 7.22: Korjattu kuvatekstiin Maritta Kopsalan nimi.