Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Päätoimittajalta Sosiaalinen media teki meistä yksinäisiä

Yksinäisyys tuntuu olevan yksi aikamme suurista kansantaudeista. On hullunkurista, että elämme teknologian ansiosta historian sosiaalisinta aikaa, mutta samalla yksinäisyys vain lisääntyy.

Todennäköisesti yhtenä syynä yksinäisyyden lisääntymiseen on sosiaalinen media. Sen piti helpottaa ihmisten yhteydenpitoa toisiin, ja sitä se toki on tehnytkin. Mutta sivutuotteena se on myös pinnallistanut ihmisten välisiä suhteita.

Somen myötä pidämme yhteyttä toisiimme pääosin vain viestittelemällä. Vuonna 2018 Elisan teetättämä Näin Suomi kommunikoi -tutkimus osoitti, että varsinkin nuoret ovat vähentäneet puhelimella soittamista merkittävästi. Alle 25-vuotiaista nuorista vain joka toinen soitti päivittäin puhelimella.

Tuhansien seuraajien somettaja voi olla äärimmäisen yksinäinen.

Moni meistä roikkuu päivät pitkät sosiaalisessa mediassa seuraamassa tuttujen ja puolituttujen some-päivityksiä. Luulemme tietävämme mitä tutuillemme kuuluu, vaikka oikeasti tiedämme vain sen, mitä sosiaalinen media kertoo.

Monella on sosiaalisessa mediassa satoja, ehkä jopa tuhansia seuraajia. Mutta seuraajien määrä ei kerro mitään ihmisen sosiaalisen elämän tasosta.

Tuhansien seuraajien somettaja voi olla äärimmäisen yksinäinen. Harva haluaa kuitenkaan puhua yksinäisyydestään ääneen, sillä se voi olla kipeä ja nololta tuntuva asia.

Yksinäisyys aiheuttaa mittavia ongelmia niin yksilölle kuin yhteiskunnalle. Siksi yksinäisyyden lievittämiseen kannattaa pyrkiä etsimään ratkaisuja. Yksinäisyyden lievittämiseen voi vaikuttaa monilla tavoilla, jopa kaavoituksella ja talosuunnittelulla. Niin taloyhtiöihin kuin asutuskeskittymiin olisi hyvä rakentaa kohtaamispaikkoja, jotka tukevat ihmisen kasvokkaista vuorovaikutusta toistensa kanssa.

Jokainen voimme myös omassa arjessamme tukea omaa ja muiden ihmisten vuorovaikutusta huomaamalla toisemme, tervehtimällä ja ottamalla katsekontaktia. Tällaiset pienet eleet eivät maksa mitään, mutta niillä voi luoda välittävää ja yksinäisyyttä lievittävää ilmapiiriä.

Nurmijärven Pappilassa järjestetään ensi viikon keskiviikkona 5.10. kello 18 Aikuisten oikeesti-ilta, jossa teemana on yksinäisyys. Sinne kannattaa mennä kuulemaan lisää vinkkejä yksinäisyyden lievittämiseen.