Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Olemme yhdessä vastuussa Keusoten maineesta

Keski-Uusimaa-lehti (11.9.) ja Nurmijärven Uutiset (14.9.) uutisoivat Keusoten noin 40 lääkärin vajeesta, eli lääkärivakansseista on täytetty vain 80%. Suurin puute on terveysasemien hoitaja – lääkäri -vastaanotoilla. Puutetta on yritetty korvata ostamalla ulkopuolisia lääkäripalveluja ja mahdollistamalla erilaisia työaikajärjestelyjä. Terveyskeskuksiin painottuva lääkäripula on tosiasia, kuten myös erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon hoitajapula. Lääkäripulan taustat ovat erilaiset kuin hoitajapulan. Lääkärit eivät juuri siirry töihin lääketieteen ulkopuolelle kuten tapahtuu hoitajapuolella. Mistä voisi olla kyse?

Perusterveydenhuollon lääkäripula on valtakunnallinen, tämän takia Sosiaali- ja terveysministeriö perusti työryhmän pohtimaan perusterveydenhuoltoon uutta omalääkärimallia. 15.8.2022 julkaistiin Omalääkäri 2.0 -selvityksen loppuraportin. Uusi malli nimettiin ”Hoidon jatkuvuusmalliksi”.

Vakituisen työntekijän irtisanoutuessa Keusotesta, tehdään ns. lähtökysely. Tuoreimmassa kyselyssä lähdön syiksi ilmoitettiin 1. muut syyt, 2. halu kehittyä uralla, 3 johtaminen, 4. vaikutusmahdollisuuksien puuttuminen, 5. liikaa muutoksia. Lääkäreiden pääluottamusmies näkee vakituisten lääkäreiden lähtösyinä ensisijaisesti suuren ja ajoittain valtavankin työmäärän, lääkärivaje on lisännyt tätä taakkaa ja huolta jonoissa olevista entisestään. Ongelmia ei saa vaientaa, mutta Keusotessa on paljon hyvääkin. Esimerkiksi yhteistyö hoitajien ja lääkärien välillä toimii usein saumattomasti ja lääkärit arvostavat todella hoitajien työtä ja ammattitaitoa. Hammashoidon jonoja on saatu hyvin purettua ja hammashoito saa paljon hyvää palautetta asiakaskyselyissä. Taustalla tehdään myös todella paljon työtä hyvinvointialueelle saumattoman siirtymisen eteen, Keski-Uusimaa onkin valtakunnan vertailussa pisimmällä Hyvinvointialueelle siirtymisen valmistelussa.

Hyvinvointialueen valtuusto luo puitteet ja strategian palveluiden järjestämiselle ja johtamiselle henkilöstöä kuullen. Strategian tulee olla sellainen, että kaikki johtajat, esihenkilöt ja työntekijät voivat seisoa sen takana. Paljon on jo tehty, meillä on usko, että pienin askelin voimme päästä hyvinvointialueiden välisessä vertailussa suositeltavimmaksi työpaikaksi ja sitä kautta lääkärivakanssit pikkuhiljaa täyttyvät. Hyvä yhteistyö hyvinvointialueen kaikilla tasoilla on tärkeää.

Olemme yhdessä vastuussa Keusoten maineesta. Viidakkorumpu on tehokas erityisesti negatiivisten asioiden eteenpäin viemisessä. Mitä jos kokeilisimme asioita positiivisuuden kautta? Sekä valtuutetut, että työntekijät, toisivat välillä esille niitä hyviä asioita, joita on jo tehty ja joita ollaan tekemässä?