Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Mistä sinä olisit valmis luopumaan?

Nykyinen maailmatilanne pistää miettimään monenlaista. Ajatukset vaeltavat Ukrainassa ja Venäjällä, mutta myös omissa nurkissa, esimerkiksi tulevassa talvessa uhkaavine sähkölaskuineen.

Olen enemmän kädestä suuhun -tyyppiä, vaikka pientä puskurirahastoa olenkin pyrkinyt pitämään. Viime vuosina se ei ole juuri kasvanut, vaan lähinnä tasannut kulutuspiikkejä.

Saatuani elokuun palkan päätin katsoa, onnistuisinko oikeasti säästämään, muutakin kuin ne pankin virtuaaliseen säästölippaaseen automaattisesti ostoksista tipahtelevat eurot.

Mistä sinä olisit valmis luopumaan ja mistä et?

Onnistuin, ja olen itsestäni ylpeä. Entä mitä se vaati ja mistä piti luopua? Totta kai tarkempaa suunnittelua vaikkapa ruokaostosten suhteen, mutta avainsana on juuri se luopuminen puskurirahaston ja oman turvallisuudentunteen kartuttamiseksi.

Kun on melko pienet tulot, säästökohteet ovat sen mukaisia. Ei montaa sorttia leikkeleitä, jos aina yhtäkään. Tarjousten tarkastelua, ostosten niputtamista tiettyihin viikonpäiviin. Halvempaa shampoota kuin aiemmin käyttämäni.

Säästökuuri iski myös vapaa-aikaan ja huveihin. Elokuva- ja kahvilakäynnit vähemmäksi, samoin ulkona lounastaminen. Vaatteiden heräteostamisen tilalle sukellus syvemmälle jo olemassa olevien rutkujen sekaan. Ei-välttämättömän autoilun vähentäminen ja keskittäminen aiempaa pienemmälle alueelle.

Karsittavaa löytyy edelleen. Vuosia tilaamani naistenlehti, joka yhä useammin päätyy puoliksi luettuna paperinkeräykseen, joutuu nyt säästöleikkurini uhriksi. Harkinnassa on myös kuntosalikortti, jonka kustannukset tuntuvat korkeilta salikäynteihin suhteutettuna.

Säästöprojekti on ollut opettavainen. Se on lisännyt varmuuttani kuluttajana, ja kasvattanut itsetuntemustani. Mitkä konkreettiset asiat ovat minulle tärkeitä, mitä vähemmän tärkeitä?

Seuraava kysymys kuuluukin: Mistä en ole valmis luopumaan? Minulle niitä asioita ovat säännöllinen kampaajalla käyminen, elokuvareissu silloin tällöin sekä käyttämäni äänikirjapalvelu, jonka tahdissa ikävät työt ja yksin ajetut automatkat muuttuvat mukaviksi.

Mistä sinä olisit valmis luopumaan ja mistä et?