Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Uusimaa tarvitsee riittävän rahoituksen sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämiseen

Uudenmaan hyvinvointialueiden rahoituksessa on vakava vaje, joka on johtamassa paitsi perusterveydenhuollon tason heikentymiseen, myös mittaviin sopeutuksiin erikoissairaanhoidossa.

HUSin leikkauslista uhkaa sulkea useita päivystyksiä Helsingissä ja Uudellamaalla. Tämän lisäksi esitetään esimerkiksi asiakasmaksujen korottamista ja tutkimusrahoituksen 40%:n supistamista.

Palveluverkon karsiminen juuri ennen hyvinvointialueiden käynnistämistä vaarantaa koko alueen palveluverkkosuunnittelun synergiaedun. Päivystykset ovat jo nyt ruuhkautuneet ja yhdenkin sulkeminen heijastuisi entistä suurempana lisäkuormana perusterveydenhuollossa. Tällä aikataululla perusterveydenhuollon kiirevastaanottoja ei ehditä perustaa.

Valtion rahoitus hyvinvointialueille on auttamatta riittämätön jo nyt, joten niiden kyky tukea HUSia on olematon. Neuvotteluita käydään parhaillaan, mutta niukkuuden jakaminen erikoissairaanhoidon ja perustason palveluiden välillä tässä mittaluokassa on mahdoton tehtävä potilasturvallisuutta vaarantamatta. Päivystyskaaokseen ja turvallisen siirtymän vaarantumiseen ei yksinkertaisesti ole varaa.

Tutkimusrahoituksen leikkaaminen on myös erittäin lyhytnäköistä. Tutkimusmäärärahat tulisi saada valtiolta korvamerkittyinä, jotta tutkimus olisi pitkäjänteisesti turvattu, eikä joka vuosi ensimmäisenä leikkauslistalla.

Uudenmaan hyvinvointialueiden ja Helsingin valtuuston Vihreät ryhmäpuheenjohtajat.