Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Toimittajalta | Poliitikot ryhtykööt toimiin syyttelyjen sijaan

Päivystykset ruuhkautuneet. Vanhus odotti 12 tuntia ulostevaipoissa. Yksinasuva dementikko ei saanut ruokaa kolmeen päivään. Tämän tyyppisiä kohuotsikoita olemme nähneet vuosien varrella.

Vanhustenhoidon alasajo alkoi jo 90-luvun lama-aikana. Tuolloin alettiin puhua vanhainkotien lakkauttamisesta ja hoitamisesta kotona. Kuulosti hyvältä. Vuosien varrella epäilyksen poikasia alkoi tulla mieleen, kun alasajo kiihtyi kiihtymistään ja tutut kertoivat tapauksista, joissa koti ei ollutkaan enää turvallisin ja paras paikka, mutta poiskaan ei päässyt, vaikka olisi itse sitä toivonut. Kaverini mummo pääsi hoitoon vasta siinä vaiheessa, kun työnsi hellan uuniin koivuklapeja ja sytytti ne palamaan.

Yksikään puolue ei voi tässä asiassa pestä käsiään.

Mietin jo silloin, miten tämä vanhainkotijärjestelmän alasajo on yhdistettävä siihen tosiseikkaan, että ikäihmisten määrä lisääntyy vuosi vuodelta. Kuvittelin kuitenkin, että kyllä poliitikot tietävät mitä tekevät. Eivät tienneet.

Nyt tilanteeseen on herätty, kun esimerkiksi päivystykset ruuhkautuvat mm. sen vuoksi, että siellä on vanhuksia, joita ei voi palauttaa kotiin, mutta ei ole myöskään osoittaa mitään paikkaa.

Syyskuun alussa televisiossa haastateltiin gerontologian professori Marja Jylhää sekä vanhusasiavaltuutettu Päivi Topoa. Heidän suustaan kuultiin suoraan tekstiä, jonka toivoisi joka ikisen poliitikon sisäistävän. He totesivat, että vanhustenhoito on ollut ties kuinka monen hallituksen säästökohteena. Nyt nähdään seuraukset. Kotona asumisesta on syntynyt ideologinen asia, vaikka se ei olisi enää turvallista hengen tai terveyden kannalta. Poliitikot syyttelevät muita puolueita, mutta Jylhä ja Topo huomauttivat, että yksikään puolue ei voi tässä asiassa pestä käsiään. Asian korjaamiseen auttaa vain selvä raha, jolla saadaan hoitopaikkoja varsinkin ympärivuorokautiseen hoitoon.

Naiset muistuttivat, että valtaosa ikäihmisistä voi hyvin ja pärjää kotonaan. Sen sijaan se osa, joka ei pärjää, voi pahimmillaan erittäin huonosti hyvinvointivaltioksi kutsutussa Suomessa. Lisäksi he muistuttivat, että hoitopaikkojen lisääminen helpottaisi kotihoidon tilannetta. Jatkossa ei enää laitettaisi kotihoitajia vastuuseen ihmisistä, jotka eivät voi asua kotonaan.

Kaikki puolueet – tehkää kerrankin jotain kaikki yhdessä syyttelyjen sijaan!